Hlavní obsah

Fiala zamířil do Tirany na summit EU a západního Balkánu. Tématem byla i migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana (Albánie)
Aktualizováno

V albánské Tiraně se v úterý konal summit zemí Evropské unie a západního Balkánu. Hlavními tématy byly dopady ruské invaze na Ukrajinu, integrace regionu do EU, posilování bezpečnosti na západním Balkáně či nelegální migrace. Jako projev podpory v nelehké situaci války v Evropě se vrcholná schůzka poprvé konala přímo na západním Balkáně. Českou republiku zastupoval premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Po jednání Fiala novinářům řekl, že pro Českou republiku je západní Balkán dlouhodobou prioritou. „Jsme přesvědčeni, že stabilita těchto zemí je důležitá pro naši bezpečnost,“ řekl.

Setkání označil za unikátní, jelikož se poprvé uskutečnilo přímo v regionu západního Balkánu. „Považuji za úspěch, že se tento summit vůbec uskutečnil. Atmosféra byla velmi dobrá, což není vždycky samozřejmostí,“ dodal.

K nejožehavějším tématům ve vztazích EU a západního Balkánu patří totiž momentálně nelegální migrace. Počet migrantů na takzvané západobalkánské trase v posledním roce výrazně vzrostl.

Jednání o míru? Až Putinovy elity stanou před soudem, zní z Kyjeva

Válka na Ukrajině

„Západobalkánská trasa je využívána převaděči. Musíme zabránit těmto obchodníkům s lidským neštěstím a musíme snižovat počty nelegálních migrantů,“ oznámil ministerský předseda.

Unie i jednotlivé členské státy podporují západobalkánské země v ostraze hranic. Účastníci summitu se budou snažit najít způsoby, jak zintenzivnit spolupráci s evropskými agenturami činnými v oblasti migrace, terorismu a organizovaného zločinu.

Tématem byla i ruská invaze

Evropská unie také na úterním summitu v albánské Tiraně potvrdila závazek perspektivy členství pro všechny státy západního Balkánu.

Na programu schůzky byla ale i diskuse o řešení negativních dopadů ruské invaze na Ukrajinu na energetickou a potravinovou bezpečnost na západním Balkáně. „Budeme mluvit o konkrétních krocích, jak zmírníme negativní dopady, které invaze má k cenám energií v Evropě,“ nastínil premiér již před jednáním.

„Státy západního Balkánu by se na tom mohly podílet,“ doplnil.

Summit byl rovněž příležitostí k diskusi o koordinaci bezpečnostní a obranné politiky v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině. Většina zemí západního Balkánu přijala v souladu s EU protiruské sankce, Srbsko a částečně Bosna to však přes opakované výzvy Bruselu neučinily.

Hraniční kontroly se zřejmě prodlouží

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám