Hlavní obsah

Hraniční kontroly se zřejmě prodlouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem i po 12. prosinci vládě navrhne ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ideálně podle něj nejméně o dalších třicet dnů. Řešení nelegální migrace vidí ve společném postupu Evropské unie.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Rakušan a rakouský ministr vnitra Gerhard Karner

Článek

„Hledáme cesty, jak snížit čísla západobalkánské migrační trasy, abychom mohli mít umožněn volný pohyb mezi jednotlivými zeměmi. Situace v současných číslech ještě příliš pozitivní není,“ sdělil ve čtvrtek v Praze Rakušan po jednání se svými protějšky ze Slovenska, Rakouska a Maďarska. Západobalkánskou trasou podle něj nyní přichází víc než polovina běženců do Evropy.

Rakušan zopakoval, že kontroly na hranicích se Slovenskem jsou krátkodobým řešením. Ideální doba dalšího prodloužení by měla být minimálně 30 dnů, což chce vládě předložit za dva týdny.

„Budeme se bavit, jak s opatřením nadále pracovat a zda nedat na vánoční svátky přívětivější režim,“ uvedl Rakušan.

Letos už policisté zachytili přes 21 tisíc nelegálních migrantů, šestinásobek počtu, který byl registrován při migrační krizi v roce 2015. Od zahájení nynějších kontrol na hranicích policie odhalila téměř devět tisíc cizinců, více než dvěma tisícům byl odepřen vstup do Česka. Při kontrolách policisté zadrželi 115 převaděčů.

Budeme se bavit, zda nedat na vánoční svátky přívětivější režim
Vít Rakušan

Česko dohlíží na hranici se Slovenskem od konce září, nejvíce migrantů přechází hranice na jihu Moravy a Zlínsku. Na Slovensko obvykle přicházejí či přijíždějí z Maďarska, kam se dostávají z Balkánu.

Tlak na hranice Schengenu je obrovský, musíme se zapojit všichni, apeluje slovenský ministr vnitra

Zahraniční

Předseda české vlády Petr ­Fiala (ODS) na čtvrtečním košickém summitu V4 konstatoval, že země Visegrádu jsou obětí nelegální migrace. „České předsednictví s ohledem na prudký nárůst migračních proudů svolalo na pátek mimořádné zasedání rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu,“ uvedl.

„Je zapotřebí velké koordinace v boji proti ilegálnímu převaděčství a této převaděčské mafii. Za posledních deset měsíců jsme měli 100 tisíc nelegálních migrantů, z toho 75 tisíc byli lidé, kteří přišli na území schengenského prostoru poprvé. Ti zpravidla nemají žádnou šanci na azyl,“ řekl ve čtvrtek rakouský ministr vnitra Gerhard Karner.

Mimořádná páteční Rada ministrů vnitra by se měla týkat sporů kolem zavádění kontrol na hranicích uvnitř schengenského prostoru. „Pokud vidíme, že mezi našimi zeměmi musí existovat vnitřní kontroly na hranicích, tak to znamená, že se Schengenem není něco úplně v pořádku,“ dodal Karner.

Unijní pohraniční agentura Frontex pozoruje na západobalkánské trase trojnásobný nárůst počtu migrantů přicházejících nelegálně do EU oproti loňskému roku. „Dosáhli jsme úspěchu, kdy jsou země západního Balkánu připraveny chránit své hranice ještě za oblastí schengenského prostoru,“ řekl ve čtvrtek Rakušan. Ministři chtějí projednat také možnosti mezinárodních dohod, podle kterých země nemohou zadržené nelegální migranty vyhostit do Sýrie, kde se válčí.

„Důležité je zabezpečit ochranu vnějších hranic. Všechny země vyjádřily maximální pomoc Maďarsku, protože víme, že tlak je na maďarsko-srbské hranici,“ řekl slovenský premiér Eduard Heger na čtvrtečním summitu V4. Země V4 jsou podle Hegera připraveny k vyslání dalších po­licistů na maďarsko-srbskou hranici.

Maďarský premiér Viktor Orbán upozornil, že Maďarsko čelí migračním vlnám ze dvou směrů. „Maďarsko-ukrajinskou hranici překročilo přes milion lidí. Na maďarsko-srbské hranici jsme zastavili už 250 tisíc pokusů o proniknutí na naše území,“ uvedl Orbán a vyzval k lepší ochraně srbsko-makedonské hranice.

Slovenští policisté vyšetřují české kolegy kvůli převaděčství

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám