Hlavní obsah

Fiala letí do Varšavy jednat s polským premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český premiér Petr Fiala se v pátek ve Varšavě setká se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Tématem jednání bude zejména válka na Ukrajině a její dopad na Evropskou unii. Šéfové vlád také prodiskutují kroky, které oba státy v tomto kontextu učinily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Jedním z hlavních témat bude energetická závislost na Rusku,“ oznámil premiér před odletem.

Varšava od středy čelí nové situaci poté, co ruský plynárenský gigant Gazprom oznámil, že do Polska a také do Bulharska přestává dodávat plyn. Země odmítly začít využívat Moskvou vytvořený mechanismus plateb za tuto surovinu v rublech.

Fiala: Nemáme informace, že by Rusko zastavilo dodávky plynu do Česka

Domácí

Již dříve premiér uvedl, že musíme počítat s tím, že by k podobné situaci došlo i v Česku. Informace o tom nicméně vláda nemá.

„Snažíme se zajistit dostatek plynu pro Českou republiku. A snažíme se jednat s dalšími zeměmi, abychom si dokázali poradit se situací, kdyby Rusko dodávky zastavilo,“ uvedl nyní premiér. Česká republika je podle něj na ruském plynu závislá z více než 90 procent.

S polským premiérem bude Fiala řešit dále sankce proti Rusku. „Polsko a Česká republika jsou v těchto věcech iniciativní,“ řekl před odletem novinářům premiér.

Současně uvedl, že řešit se svým polským protějškem bude i české předsednictví Evropské unie.

Morawiecki: Moskva musí platit pokutu za zastavení plynu

Válka na Ukrajině

Polsko je zemí, kam po ruské agresi na Ukrajinu zamířil největší počet uprchlíků, především žen a dětí. „Polsko to zvládá obdivuhodně,“ poznamenal před odletem premiér. Země aktivně pomáhá Kyjevu nejen humanitárně, ale také dodávkami zbraní.

Morawiecki a Fiala byli spolu se slovinským premiérem Janezem Janšou prvními šéfy vlád, kteří ještě za trvání bojů v blízkosti města ukrajinskou metropoli navštívili.

Reklama

Výběr článků

Načítám