Hlavní obsah

Fiala ke konci českého předsednictví: Získali jsme respekt

Předsednictví v Radě Evropské unie podle šéfa vlády Petra Fialy (ODS) získalo Česku respekt a vylepšilo jeho reputaci, řekl v úterý na tiskové konferenci. Přiznal, že to bylo náročných šest měsíců. Za zásadní označil společnou pomoc Ukrajině a opatření v oblasti energetiky.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) ke zhodnocení českého předsednictví v Radě EU.

Článek

„Bylo to náročných šest měsíců poznamenaných ruskou invazí,“ řekl na úvod brífinku ve Strakově akademii ke konci předsednictví šéf vlády.

Připomněl současně české motto pro předsednictví - Evropa jako úkol. „Evropa představuje a představovala úkol, my jsme jich pro naše předsednictví měli několik,“ uvedl.

Zmínil konkrétně pomoc pro Ukrajinu. Důležité také bylo podle Fialy posílit jednotu evropských zemí právě v oblasti podpory Ukrajiny a tlaku na Rusko. „Podařilo se jednotu udržet,“ zmínil.

„Ukrajina se brání a bojuje proto, abychom nemuseli bojovat my,“ doplnil.

České předsednictví v Radě EU skončilo, převezme ho Švédsko

Evropa

Za zásadní označil i kroky v oblasti energetiky. „Byl to zásadní problém, se kterým se Evropa vyrovnávala,“ míní. Připomněl proto zastropování cen energií nebo společné nákupy plynu.

Pověst maďarské periferie

Fiala současně také uvedl, že Česko v rámci svého předsednictví zahájilo i přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií. „To je důležité pro strategickou spolupráci. Kandidátský status zahájila i Bosna a Hercegovina. Přihlášku podalo oficiálně také Kosovo,“ uvedl dále.

„Úspěšně jsme dovedli Chorvatsko do eurozóny a Schengenu,“ pokračoval.

Fiala zmínil i neformální summit v Praze, kam se sjeli lídři zemí Evropské unie, a další doprovodné akce.

Česko pak podle něj získalo díky předsednictví „cenné kontakty“ a zlepšilo svoji reputaci. „Jsme považováni za respektovaného partnera. To je důležitý výsledek,“ řekl. „Naučilo nás to hájit zájmy České republiky, získali jsme respekt,“ zdůraznil.

Ministr pro zahraniční věci Mikuláš Bek (STAN) k tomu následně doplnil, že Česko mělo pověst maďarského satelitu na periferii Evropy. „Při předsednictví se podařilo vnímání posunout a ČR má aktivní roli v centru dění,“ řekl.

„Mottem českého předsednictví by tak mohlo být – tichá voda břehy mele,“ dodal.

České předsednictví v Radě EU skončilo k poslednímu prosinci. Štafetu převzalo Švédsko.

Česko si v EU vysloužilo uznání za snahy o shodu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám