Hlavní obsah

Fiala k Babišově kandidatuře: To si Česko nezaslouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reakce čelných českých politiků na oznámení prezidentské kandidatury Andreje Babiše (ANO) na sebe dlouho nenechaly čekat. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) si Česká republika nezaslouží, aby boj o Hrad fungoval jako záminka pro získání imunity před trestním stíháním. Ministr vnitra Vít Rakušan se domnívá, že Babiš u voličů nevyhraje kvůli svým kauzám.

Foto: Profimedia.cz

Předseda vlády Petr Fiala

Článek

Své rozhodnutí zúčastnit se lednového prezidentského klání oznámil šéf nejsilnější opoziční strany a bývalý premiér Andrej Babiš v neděli večer. Čelné české politiky tento krok příliš nepřekvapil.

„Rozhodnutí Andreje Babiše kandidovat na prezidenta republiky mne nijak nepřekvapilo. V demokratických zemích obžalovaný politik odchází, Andrej Babiš hledá imunitu na Hradě. A to si ČR nezaslouží,“ uvedl na svém Twitteru předseda vlády Petr Fiala (ODS).

„Svoji hybridní kampaň vede už půl roku a konečně to přiznal,“ dodal premiér s narážkou na několikaměsíční Babišovo objíždění republiky karavanem, které vydával za kampaň pro hnutí ANO před zářijovými komunálními a senátními volbami. Opakovaně se spekulovalo, že tak činí v souvislosti s přípravou na boj o Hrad, Babiš to ale odmítal.

Svůj názor zveřejnil na Twitteru také vicepremiér, ministr vnitra a šéf vládního hnutí STAN Vít Rakušan. „Kandidovat na prezidenta může každý, kdo splní formální kritéria. Andrej Babiš ta kritéria jistě splní. Co splnit nemůže, jsou morální kritéria spjatá s nejvyšší ústavní funkcí. Věřím, že mu to voliči vysvětlí,“ uvedl.

Podle šéfa vládní Pirátů a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše pak nemá Babiš soudnost, když chce kandidovat na nejvyšší post, zatímco stojí před soudem v dotační kauze Čapí hnízdo.

„Andrejovi Babišovi chybí jakákoliv sebereflexe či úcta k úřadu prezidenta, kam by se neměl mimo jiné drát lhář souzený za podvody. Ten člověk prostě nemá soudnost,“ míní Bartoš.

Taktiku méně je někdy více zvolil předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Přeji České republice více štěstí než Andreje Babiše,“ napsal na svůj Twitter.

KOMENTÁŘ: Hubená koza Babiš – Alex Švamberk

Komentáře

ANALÝZA: Babišovo rozhodnutí výrazně ovlivní prezidentskou kampaň

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám