Hlavní obsah

Fiala: Kauza s Blažkem je pro mě uzavřená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala má kauzu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (oba ODS) kvůli setkání s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když o ní ještě promluví s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, lídři dalších vládních stran se k ní podle něj vracet nechtějí. Premiér to uvedl ve středu při otevírání úseku dálnice D7.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Fiala zopakoval své dřívější prohlášení o „žluté kartě pro Blažka“ a dodal, že záležitost považuje za uzavřenou, neboť se k ní na úterním setkání koaličních špiček nikdo nechtěl vracet.

Piráti v hlasování členské základny vyzvali své zástupce ve vládě a ve Sněmovně, aby navrhli Blažkovo odvolání.

Fiala již dříve řekl, že personální obsazení kabinetu je věcí koaličních stran, a v podobném duchu se po pirátském hlasování vyslovil i šéf STAN Vít Rakušan.

„Zatím jsem zaznamenal výroky všech ostatních politických stran, které respektují to, co je logické. Tedy že za personální obsazení jednotlivých postů ve vládě odpovídají konkrétní strany, a tak je to i v případě Občanské demokratické strany,“ doplnil ve středu Fiala.

Setrvání Blažka je věcí ODS, vzkázal Pirátům Rakušan

Domácí

Bartoš je momentálně pracovně v zahraničí, premiér s ním nicméně hodlá na téma Blažkovy schůzky mluvit. „Až se vrátí, tak předpokládám, že mi k tomu ještě pár slov řekne,“ řekl Fiala.

Blažek se s lobbistou Nejedlým setkal v srpnu v pražské restauraci a tvrdil, že šlo o náhodu. Oprávněnost kritiky uznal, nicméně odstoupit odmítl. Nejedlý byl poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana a je vnímán jako člověk s úzkými vazbami na Rusko.

Piráti chtějí okamžité odvolání ministra Blažka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám