Hlavní obsah

Ferjenčík se pustil do Nerudové, STAN zase do Ferjenčíka, vztahy ve vládě se přiostřují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurovolby dávají vztahům ve vládní koalici zabrat, sociální sítě je ještě přiostřují. Nejnovější spor se rozhořel mezi exposlancem a kandidátem do Evropského parlamentu Mikulášem Ferjenčíkem a lídryní STAN Danuší Nerudovou. Ferjenčík se do ní navezl na síti X za její minulost. Politolog Lukáš Valeš za tím vidí hlavně snahu na sebe upozornit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na lídra voleb do EP Mikuláš Ferjenčík

Článek

„Co vás mrzí ohledně Danuše Nerudové?“ ptal se v anketní otázce svých sledujících Ferjenčík, který kandiduje za Piráty do europarlamentu na 12. místě a který před volbami v roce 2021 domlouval koalici s hnutím STAN. Na tu doplatil sám, když byl vykroužkován a do Sněmovny se nedostal ani z prvního místa kandidátky v Pardubickém kraji.

Svým sledujícím ke své otázce nabídl několik možných odpovědí, které měly upozornit na problémy Nerudové: prodej rychlotitulů, opisování z deníčku, dražba kandidatury nebo nic.

Připomněl tak kauzu Mendelovy univerzity, kde agentura nabízela doktorát za 605 tisíc korun a kde byla Nerudová rektorkou, nebo její údajné opisování v prezidentské kampani při bezpečnostním testu.

Nerudová Ferjenčíka vyzvala, aby toho nechal. „Mikuláši, podobné okopávání kotníků z mého pohledu nikam nevede. Maximálně k ještě většímu otrávení vládních voličů,“ napsala mu.

Volby by vyhrálo ANO, TOP 09 by ve Sněmovně nebyla

Parlamentní volby

„Máme společného nepřítele, tím jsou populisté a extremisté. Chci lidi přesvědčit, že Evropa má smysl a ČR v ní hraje opět významnou roli (a to i díky respektuhodné práci vašeho pana ministra Lipavského). Mějte se a ať je zbytek neděle lepší než tahle anketa,“ dodala.

STAN: Kdy z Pirátů vyprchá hořkost?

Její kolegové z hnutí STAN k bývalému poslanci, který nyní pracuje ve Sněmovně jako asistent, takto smířliví nebyli. „Tohle stéblo Piráty potápí. Laciné a zbytečné,“ okomentoval Ferjenčíkův počin poslanec STAN Petr Letocha.

„Myslíte, že ta hořkost z Pirátů někdy vyprchá, nebo to bude už vždycky ten malý fracek, co okopává kotníky spolužákům?“ ptal se zase eurokandidát STAN Adam Čejka.

Kandidát do EP Adam Trunečka zase prohlásil, že věci, ze kterých Ferjenčík Nerudovou obviňuje, nedávají smysl. „Pardon, ale kdy už vás přestane to okopávání STANu bavit?“ ptal se.

Nesouhlasné reakce schytal Ferjenčík i od voličů. Ti mluvili na sítích v souvislosti s Piráty o „agresivitě, sprostotě a hulvátství“ a o poklesu na úroveň ANO a SPD.

Ferjenčíkovým spojencem uvnitř Pirátů je přitom ministr zahraničí Jan Lipavský. Ten Ferjenčíka podporoval dokonce na pozici lídra eurokandidátky Pirátů, nyní s ním v rámci kampaně natáčí podcast Férovka. „Mikuláše považuji za jednoho z nejtalentovanějších pirátských politiků,“ prohlásil o něm.

Tahanice o eurokomisaře neskončí. Kampaň STAN se může Nerudové vymstít

Eurovolby

Nerudová, která je lídryní STAN do Evropského parlamentu, leží Pirátům v žaludku i kvůli své ambici stát se budoucí evropskou komisařskou. Na post ji chtějí nominovat Starostové, Piráti zase chtějí prosadit svého lídra a stávajícího europoslance Marcela Kolaju.

O nominaci nakonec rozhodne vláda, zřejmě po volbách do Evropského parlamentu, které se konají 8. a 9. června.

Podle politologa Valeše tak nejsou podobné strkanice nic zvláštního. Piráty k tomu vede zřejmě fakt, že se v eurovolbách se Starosty přetahují o stejnou skupinu voličů.

„Piráti a STAN jsou největšími konkurenty těchto voleb. Bojují o stejný segment voličů: proevropsky orientovaných, kteří podporují Green Deal, migraci atd. Jsou to městští liberálové, dobře zaopatření. Ferjenčík se snaží zviditelnit, aby ho někdo zakroužkoval a on měl šanci na zvolení,“ komentoval situaci v koalici politolog.

Dosud se podle něj dařilo na sebe upozornit spíš STAN. Pomohl mu k tomu předseda a ministr vnitra Vít Rakušan, když odstartoval své debaty bez cenzury v regionech. Pozornost na sebe umí strhávat i Nerudová, která natáčí bizarní videa na sociálních sítích.

Piráti jsou naopak podle Valeše neviditelní. „Vypadá to, že se teď probudili a chtějí si z koláče také něco ukousnout,“ poznamenal.

Lepší by však podle něj bylo, aby se strany zaměřily na pozitivní kampaň. „Antikampaně a války nikdy nic dobrého nepřinesly. Přispívají jen ke zhoršování české politické kultury,“ uzavřel.

Ve volbách může propadnout až čtvrtina hlasů. Zamíchalo by to s poměrem sil

Parlamentní volby

Související články

Výběr článků

Načítám