Hlavní obsah

Fénix převezl 10 pacientů s covidem z přetíženého Benešova do Motola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská Fakultní nemocnice v Motole ve čtvrtek před druhou hodinou odpolední přijala deset pacientů s covidem-19 z benešovské nemocnice, která je na hraně kapacity. Díky speciálnímu vozu pražské záchranné služby mohli být všichni pacienti převezeni najednou. Šlo o první výjezd tohoto vozu nazvaného Fénix.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz nakažených pacientů do MotolaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Pacienti se středně těžkým průběhem budou hospitalizováni podle náměstka pro léčebně-preventivní péči Martina Holcáta na covidové jednotce.

Převezení pacienti nejsou napojeni na umělou plicní ventilaci. Na urgentním příjmu je přijalo asi 15 zdravotníků v ochranných oblecích, pacienty přebírali postupně. „Pacienti jsou ve středně těžkém stavu a jsou určeni na kyslíkovou terapii,“ řekl Holcát.

Šéf vojenské nemocnice měl po návratu z lyžování v Rakousku covid. Cestu řeší ministerstvo

Domácí

Benešovská nemocnice se ocitla na hraně kapacity. Dosud si s množstvím lůžek a personálu vystačila nebo využila kapacitu jiných nemocnic ve Středočeském kraji. V zařízení je nyní více než 100 pacientů s covidem-19, mimo službu je pětina personálu.

„Jsme především na hraně personální a nemocnice Motol má volné kapacity, čehož rádi využijeme. Před víkendem se nám opět uvolní lůžka pro příjem nových pacientů,“ uvedl ve středu ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva.

Do Prahy pacienty z Benešova přivezl speciální vůz pražské záchranné služby Fénix. Byl to jeho první výjezd od únorového pořízení, řekla mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Zpět mezi premianty. Česko má jedno z nejlepších reprodukčních čísel v Evropě

Koronavirus

Fénix je deset metrů dlouhá verze vozu Atego, která slouží jako evakuační vozidlo a pro zásahy u požárů. „Dokážeme v něm poskytovat kyslíkovou terapii většímu počtu osob a transportovat až 12 pacientů na nosítkách,“ uvedla záchranná služba na Twitteru.

Pražští záchranáři mají vůz od letošního února, je připravený nonstop. Vůz doprovázela policie a s převozem pacientů pomáhali i pražští hasiči.

Před týdnem v pátek motolská nemocnice přijala pět pacientů s covidem ze Zlínského kraje. Sanitky je vezly jednotlivě, pacienti byli ve vážném stavu na plicní ventilaci a v umělém spánku. Šlo o pacienty ze Zlína, Uherského Hradiště a Kroměříže, také tamní nemocnice se ocitly na hraně kapacitních možností.

Reklama

Výběr článků

Načítám