Hlavní obsah

Favoritem na Hrad exministr Sokol

PRAHA

Favoritem ve výběru vládního kandidáta na prezidenta je exministr školství v někdejší Tošovského vládě Jan Sokol (66), který má blízko k lidovcům a Unii svobody-DEU. Podle informací Práva se na něm totiž shodly špičky soc. dem. a neformálně již i celá vládní koalice. Sokol nabídku neodmítl.

Foto: Aleš Plevka

Celá stavbička z povzdálí

Článek

Sokol tak přebil jména, která už sítem výběru jednou propadla, ale v posledních dnech se opět vynořila  např. ombudsman Otakar Motejl, exministr zahraničí Jaroslav Šedivý či senátor Josef Jařab.

"Zatím předběžnou nabídku mně dnes dal pan premiér a já jsem řekl, že budou-li dodrženy určité podmínky, zejména podpora parlamentních stran, tak že bych tu nabídku neodmítl," potvrdil Sokol ČT.

Šéf US-DEU Petr Mareš Právu řekl: Když jsme se tímto jménem zabývali, říkali jsme, že to je velmi dobrý kandidát." Mareš má dále dojem, že postoje v ČSSD se trochu mění, ale odhad výsledku označil za věštění z křišťálové koule.

Je ale otázkou, zda Sokolovy šance ještě nepohřbí stoupenci expremiéra Miloše Zemana v poslaneckém klubu soc. dem.. Podle některých zpráv z ČSSD jsou totiž odhodláni vetovat každého, kdo nepochází z lůna soc. dem. Jazýčkem na vahách v případě nejednoty v soc. dem. budou komunisté, ODS přitom kandiduje Václava Klause.

Místopředsedkyně Sněmovny za ČSSD Jitka Kupčová ale dala Sokolovi naději: "Sama za sebe mohu říci, že Jan Sokol je pro mne přijatelný kandidát." Není však schopna odhadnout reakci celého klubu, neboť k tomuto jménu se zatím vůbec nediskutovalo.

Poslanec soc. dem. Jaromír Schling, který stejně jako Kupčová patří k Zemanovým stoupencům, dal nepřímo najevo, že ani jemu Sokol není proti srsti. V Českém rozhlase totiž uvedl, že jméno kandidáta zná, byť ho neprozradí, že vždy volil člověka nominovaného sociální demokracií a že to udělá i teď.

Pro lidovce přijatelný, komunisté proti

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal v televizi řekl, že Sokol by mohl mít stoprocentní podporu lidovců. Nevěří však, že se sociální demokraté shodnou na jedné osobnosti.

KSČM je nominací Sokola zaskočena. "Moc šancí nám nedali a já také nedávám tomuto kandidátovi velkou naději," reagoval na dotaz Práva šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) by ale Sokol komunistům nevadil.

Budou sudetští Němci problém?

Části soc. dem. zákonodárců a komunistům by mohlo vadit, že Sokol v roce 1995 podepsal výzvu Smíření 95, v níž signatáři nabádali k neprodlenému zahájení rozhovorů mezi českou vládou a politickou reprezentací sudetských Němců. Navrhovali mj., aby se jednání soustředilo na společný program, který by měl umožnit návrat těm odsunutým, kteří si ho budou přát, a to za podmínky, že budou mít stejná práva jako ostatní občané ČR. Výzvu tehdy podepsal mj. Petr Pithart.

Sokol v roce 1995 řekl v MfDnes : "Hned na začátku (dialogu) se však musí říci dvě základní věci: Odsun byla hanebnost, ale žádný majetek vracet nebudeme." Podle Sokola by odsouzení odsunu nemělo být slyšet jen od historiků nebo právníků, ale také od státní moci. "Musí to být závazný postoj legitimní instituce," řekl tehdy Sokol.

V roce 1991 patřil Sokol spolu s dalšími politiky a katolickými duchovními k signatářům společného prohlášení křesťanů z Čech a Německa vyzývajícího k narovnání vztahů.

Volba na konci února

Po čtvrteční noční schůzce zástupců parlamentních stran je jasné, že se třetí volba na Hrad uskuteční 28. února. Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tento den svolal společnou schůzi obou parlamentních komor na Pražský hrad. Stalo se tak přes výhrady US-DEU, která jako jediná žádala třetí volbu už vynechat a vsadit na volbu přímou. Unie však slíbila, že politickou dohodu bude respektovat.

"Od začátku nám bylo jasné, že ještě jeden pokus by se měl v parlamentu odehrát. Chceme se pokusit i proto, že přechod na přímou volbu bude velice složitý," řekla Právu místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD).

Klaus je zatím jediným oficiálním kandidátem pro třetí pokus. Včera jeho nominaci obdržel předseda senátní volební komise Josef Pavlata (ODS). Podepsalo ji všech 26 senátorů ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Gott chce do přímé volby

Několikanásobný zlatý slavík Karel Gott hodlá jít do přímé volby prezidenta. Oznámil to rockový zpěvák Aleš Brichta. Ten je autorem iniciativy Karel Gott -...

Výběr článků

Načítám