Hlavní obsah

Farmář z ODS podporoval restituce, teď lituje

Právo, Oldřich Danda

Účet za církevní restituce bude mnohem delší, než se čekalo. Ministerstvo financí by se mělo připravit, že bude muset uhradit škodu za majetek, který církve vysoudí na soukromnících, obcích a krajích. Případné náhrady by se mohly vyšplhat na stovky miliónů korun. Podle informací Práva padne příští týden první žaloba na náhradu škody.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalobu se chystá podat advokátní kancelář KŠD Legal, která zastupuje zemědělskou rodinu Vepřekových z Rýmařova na Bruntálsku.

Ta v roce 2005 koupila od Pozemkového fondu sedm hektarů pastvin, aniž tušila, že v minulosti patřily rýmařovské faře. Teď ale čelí určovací žalobě, podle které má pozemky vrátit. Soud sice ještě o vrácení pozemků nerozhodl, ale zemědělci nechtějí riskovat, že jejich nárok na náhradu škody propadne, proto podají žalobu preventivně dopředu.

„Málem mě trefil šlak“

„Vzhledem k tomu, že soudní řízení může skončit až kdovíkdy, je vhodné podat žalobu na stát již nyní, z opatrnosti z důvodu možného promlčení,“ řekl Právu advokát z KŠD Legal a bývalý šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček.

Jsem v ODS, s restitucemi jsem souhlasil, ale nečekal jsem, že se tu budou vytvářet nové křivdy
Roman Vepřek

Ten začal úřadu šéfovat až sedm let poté, co fond pozemky v Rýmařově prodal. Dodal, že rodina Vepřekova koupila pozemek v dobré víře od fondu, který nemovitosti nabízel ve veřejné dražbě, protože netušila, že jde o bývalé církevní pozemky.

„Nemohli to ani vědět, zjišťovat tyto skutečnosti byla před veřejnou nabídkou povinnost Pozemkového fondu ČR. Proto jim vznikla škoda minimálně ve výši hodnoty pozemku, což je podle odhadu okolo miliónu korun,“ dodal Šťovíček.

Rodinu zastupuje Roman Vepřek, žaloba farnosti všechny podle něj překvapila. „Myslel jsem, že mě trefí šlak. Přes dvacet let jsem v ODS, s restitucemi jsem souhlasil, ale nečekal jsem, že se tu budou vytvářet nové křivdy, “ řekl Právu Vepřek. Šéfuje ODS v Rýmařově a je místopředsedou regionální buňky.

Hospodaří, nespekulují

Dodal, že jako všichni v jeho okolí očekával, že církvím se budou vracet pouze majetky v držení státu a za ty, které v čase přešly na kraje, obce, soukromníky, stát vyplatí náhradu ve výši 59 miliard korun plus inflaci.

Na Rýmařovsku jeho rodina hospodaří už více než dvacet let, chová více než 50 kusů skotu a obhospodařuje téměř 100 hektarů hlavně pastvin. Podle Šťovíčka proto neplatí argument církví, že chtějí u soudu napadat pouze podezřelé a spekulativní převody.

Katolické farnosti a řády podaly stovky určovacích žalob na pozemky, které stát v minulosti předal či prodal do obecních, krajských nebo soukromých rukou, ačkoli restituční zákon říká, že vracet majetek musejí pouze státní instituce.

V zákoně o majetkovém vyrovnání s církvemi, který platí od 1. ledna 2013, se píše, že církve mohou požadovat zpátky majetek pouze od státu. Zároveň však obsahuje také paragraf 18 odstavec 1, který církvím umožňuje zpochybnit u soudů dřívější převody nemovitostí ze státu na jiné právnické osoby, jako jsou například obce, kraje, firmy.

V případě, že církve u soudů uspějí, mohou o majetek požádat stát v rámci restitučního zákona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám