Hlavní obsah

Falešný kardinál Vlk na internetu dští síru na Halíka a podporuje Klause

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Miloslav Vlk se stal terčem vtipálka, který se za něj už od roku 2010 vydává na Twitteru. Častým terčem ironických narážek je Vlkův nástupce na pražském arcibiskupském stolci kardinál Dominik Duka. K přečtení je ale i chvála prezidenta Václava Klause.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„Vlkův“ Twitter měl k pondělnímu odpoledni slušný počet příznivců – 4419.

Právě z příspěvků je zřejmé, že jde o falešný profil. Zatímco pravý Vlk hájí katolického intelektuála Tomáše Halíka, který je na kordy s Hradem, na Twitteru je to naopak.

Prezident Klaus loni v únoru v Právu a na Novinkách.cz přirovnal Halíka k páteru Koniášovi.

„Kardinál Vlk“ na profilu podpořil právě hlavu státu. „Rád bych ještě alespoň na dálku vyjádřil podporu presidentu Klausovi: Také mi je příjemnější Koniáš než ten věčně rozlítaný bonviván Halík!“ píše zde vtipálek.

K falešnému profilu se nechtějí vyjadřovat

Pravý kardinál Vlk je o falešném profilu informován. „O Twitteru víme, funguje již drahný čas,“ sdělila v pondělí na dotaz Práva Hana Pohořalá z kardinálova sekretariátu. „Vyjadřovat se k falešnému profilu by byla ztráta času,“ doplnila k vtipálkově aktivitě.

Ke sporu mezi hradním kancléřem Petrem Hájkem a Halíkem o kněžské svěcení na Twitteru „Vlk“ uvádí: „Před Hájkem aby si člověk dával pozor na pusu! Můj vtip o tom, že Halíka vysvětil alpinista Messner, zkomolil do dost nesrozumitelné podoby“.

To je narážka na německého kardinála Joachima Meissnera, který kdysi pomáhal organizovat Halíkovo svěcení.

Duka je také terčem

Také kardinál Duka je předmětem „Vlkových“ jedovatých poznámek. „Duka je v Německu, takže na arcibiskupství panuje uvolněná nálada. Mladší ročníky vyrážejí do města, já patrně zvolím večer u vína a TV,“ rýpe šprýmař.

Twitter obsahuje i sarkastické poznámky vůči protestantům. „Všechny ty slevové servery mi až nápadně připomínají protestanty. Sotva se objeví jedna denominace, už je tu zástup dalších. Jak houby!“ píše se zde například.

Autor profilu navíc často popisuje údajné Vlkovy domácí aktivity. „Včera Monopoly, jen jsme místo nemovitostí skupovali duše. Kdo stoupl na kříž, musel sloužit mši, dokud nehodil šestku. To vám byla legrace!“ svěřil se.

Loni se „kardinál“ přidal na stranu stávkujících odborářů. „Rozhodl jsem se, že se k dnešní stávce připojím alespoň symbolicky a ani jednou se dnes nepomodlím. Dobrou věc je třeba podpořit!“ poznamenává žertéř.

Reklama

Výběr článků

Načítám