Hlavní obsah

Fair play

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na demonstracích (pokud není zrovna před volbami) si můžeme křičet, co je nám libo, o způsobu boje proti světovému terorismu za nás rozhodují vlády a parlamenty. Jsme svědky, že tak často činí unfair.

Foto: Stanislava Dvořáková

Bát se s dobrým koncem je koření života. Ale ruku na srdce, co dokáže takový pavouček při halloweenském dění?

Článek

V té souvislosti mi připadá spravedlivé, že když mocní tohoto světa konají věci obecně prospěšné, někdy až svaté a dopustí se přitom faulu, lži, podrazu, vymstí se jim to.

České dějiny to rády připomínají. Co bylo nejslavnějšímu Lucemburkovi Zikmundovi Uherskému platné, že byl jedním z nejtalentovanějších a nejuznávanějších evropských panovníků, že svolal důležitý koncil a měl hlavní podíl na vyřešení papežského schizmatu. Pro Čechy zůstane na věčné časy zrádnou liškou zrzavou, protože porušil slib nedotknutelnosti, který dal jednomu pro něho bezvýznamnému českému kazateli.

Něco podobného z nedávné historie: co bylo Bushovi a Blairovi platné, že převálcovali vojenskou supertechnikou Saddámovu krutovládu, že dali Iráku šanci postavit na žalostných troskách toho činu někdy v budoucnu nějaký přijatelný režim. Protože při tom vědomě zalhali o akutní hrozbě zbraní hromadného ničení v Husajnových arzenálech, protože tím účelově oklamali veřejnost, mají dnes veřejné mínění (tedy voliče) proti sobě.

Čerstvý příklad je ze Španělska. Co bylo premiéru Aznarovi a lidovcům vůbec platné, že se za osm let jejich vládnutí zvýšil průměrný příjem o 35 procent, že raketově rostl HDP, že o polovinu klesla nezaměstnanost. Stačilo, aby se těsně po atentátu a těsně před volbami uchýlili k účelové lži, že pachatelem je ETA, a aby se tu lež pokusili mocensky šířit. Ač měli v preferencích dostatečný náskok, voliči je za ten podraz smetli.

Při vší politické bídě, kterou je zmítán svět, je dobré vidět, že ne vždy se vyplácí účelem světit prostředky. Že ten, kdo nehraje fair play, je aspoň občas po právu bit.

Zatímco nám v Česku se teror ve "špičkovém" provedení zatím vyhýbá, toho "partiového" si užíváme. Teroristé maskovaní za fanoušky Baníku Ostrava neváhali zmasakrovat člověka na nádraží poblíž Tachova, aby už nikoho dalšího nenapadlo vyžadovat po nich slušné chování. A hlavně nám terorismus mládne, v Blížejově na Domažlicku už ho ovládají školáci-prvňáčci. Když jim spolužák nedá peníze, pošlou ho na pár dní na chirurgii, když je za to jen ta ředitelská důtka.

Něco mi říká, že rákoska by byla jaksi víc v duchu fair play.

PRÁVO 17. března 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám