Hlavní obsah

F-35 se zdrží, obrana chce gripeny až do roku 2035

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany už pět měsíců oficiálně vyjednává s americkou vládou o nákupu 24 stíhaček F-35 za více než 100 miliard korun. Vedle toho podle informací Práva rozjelo jednání se Švédskem o prodloužení pronájmu gripenů až do roku 2035, protože se obává, že americký výrobce F-35 Lockheed Martin nedokáže dodat stíhačky včas. Tedy do roku 2029, kdy skončí pronájem 14 gripenů.

Foto: Lockheed Martin

F-35

Článek

„Jednání s USA neuzavírají cestu pro jiné platformy. Základním cílem ČR vždy bylo a nadále zůstává to, abychom byli schopni vlastními prostředky ochránit náš vzdušný prostor i v době přechodu na novou platformu,“ řekl Právu mluvčí obrany David Jareš na dotaz, zda vyjednavači obrany už jednají se švédskou stranou.

O vyjednávání s USA i Švédskem minulý týden informovalo ministerstvo obrany na uzavřeném jednání poslanců výboru pro obranu. Právo oslovilo několik z nich a všichni potvrdili informace Práva, že obrana by chtěla prodloužit výpůjčku gripenů nejméně do roku 2035, aby měli vojáci dostatečnou časovou rezervu na zaučení se na nových amerických strojích. „Náměstek ministryně mluvil o tom, že armáda bude nějaký čas provozovat dvě platformy stíhaček zároveň,“ řekl Právu jeden z poslanců.

Ministerstvo podle zákonodárců navrhlo Švédsku, aby olétané stíhačky, které české vojenské letectvo používá od roku 2005, darovalo Česku bezplatně. „Argumentovali tím, že o nabídce gripenů zdarma mluvil loni švédský velvyslanec. A že by mohli spojit vyjednávání o gripenech s nákupem BVP,“ přiblížil vyjednávání jeden z poslanců.

Pořízení F-35 neznamená jen koupit letadla, musí se počítat s dalšími vysokými náklady

Domácí

Česká vláda loni ve stejnou chvíli, kdy rozhodla o vyjednávání o amerických stíhačkách, pověřila ministerstvo obrany, aby oslovilo Švédsko kvůli nákupu 210 kusů bojových vozidel pěchoty CV90 za více než 52 miliard korun.

Švédský velvyslanec Fredrik Jörgensen loni na začátku léta, kdy se začalo mluvit o tom, že česká vláda přímo osloví USA kvůli F-35, řekl českým médiím, že Švédsko je připraveno nabídnout bezplatný převod používaných stíhaček a jejich modernizaci, pokud si česká armáda pořídí nejmodernější verzi letounu Gripen E.

Výroky tehdy rozzlobily ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), podle níž se nechová jako diplomat, ale jako byznysmen.

Podle informací Práva se ale Švédsku do takového obchodu teď moc nechce, protože bezplatný převod podmiňovalo nákupem svých nových strojů. „Švédský velvyslanec v ČR nabídku na bezplatný převod gripenů učinil pouze v médiích. Ze Švédska jsme však žádnou takovou nabídku do dnešního dne neobdrželi,“ podotkl Jareš.

Saab to nevzdává. Nový gripen nabízí totéž co F-35, říká pilot

Evropa

O stíhačky F-35 je ve světě obrovský zájem a dodací lhůty se mohou protáhnout na dlouhé roky. A české ministerstvo obrany se nechce dostat do stejné pasti, do které se dostali Slováci. Ti si od Lockheedu v roce 2018 objednali 14 stíhaček F-16. První stroj měl na Slovensku přistát už letos, ale kvůli nedostatku čipů se dodávka supersoniků odkládá minimálně o rok. Slovenské ministerstvo proto muselo vyjednat s Polskem a s Českem, aby jejich stíhači hlídali slovenský vzdušný prostor, protože jejich letka MiG-29 v srpnu přestala sloužit.

Podle předsedy branného výboru Sněmovny Lubomíra Metnara (ANO) je dobře, že obrana začala se Švédskem vyjednávat. „Podle mého názoru měla vláda České republiky již od počátku vyjednávat s oběma zeměmi o nákupu nadzvukových letounů,“ řekl Právu Metnar.

Ministerstvo by podle něj mělo jasně vysvětlit, jestli nákup drahých amerických strojů je v možnostech rozpočtu obrany. „Budou mě zajímat informace o ceně samotné akvizice i výše nákladů na celoživotní cyklus, aby nedošlo k nevyváženému čerpání rozpočtu ministerstva na úkor jiných druhů vojsk,“ dodal Metnar.

F-35 za víc než 100 miliard

O pořízení dvou letek F-35, tzv. neviditelných letounů vybavených technologií Stealth, rozhodla loni v létě vláda na základě vojenského doporučení.

Hodnotu kontraktu (nákup letounů a zbraňových systémů, výcvik pilotů a techniků a modernizace letiště Čáslav) resort odhaduje na víc než 100 miliard korun.

Ministryně Jana Černochová (ODS) dostala od vlády pověření jednat s americkou vládou do října 2023.

V současné době český vzdušný prostor hlídá 14 stíhaček Gripen. Ty má Česko pronajaté od Švédska od roku 2005 do roku 2027 s možností dvouleté opce.

Ročně obrana platí za pronájem gripenů 1,7 miliardy korun.

Pilot na základně v Texasu ukázal Novinkám F-35: Unikátní kombinace schopností

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám