Hlavní obsah

Externí posudky nebyly ani u zakázek na dinga nebo iveca

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policie opírá žádost o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání o fakt, že při zadávání zakázky na nákup letounů Casa nezajistila externí posudek na jejich obvyklou cenu, jenže podobné analýzy se nedělaly ani u dalších velkých armádních zakázek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Obrněný automobil Dingo

Článek

V poslední době chyběly např. i při zakázkách na nákup obrněných vozů Dingo i Iveco za více než čtyři miliardy korun. K externímu auditu u přímo zadávané zakázky sáhlo ministerstvo obrany pouze v případě nákupu terénních vozů Tatra. Právu to potvrdil mluvčí armádního resortu Jan Pejšek.

„V případě nákupu vozů Dingo i Iveco zjišťovalo ministerstvo obvyklou cenu vlastními silami v rámci marketingových studií a stejně tomu bylo i v případě letounů Casa. Externí posudek byl využit pouze při nákupu vozů Tatra,“ konstatoval mluvčí.

Zároveň dodal, že povinnost zpracovávat externí posudek podle ministerstva neexistuje.

Zároveň dodal, že povinnost zpracovávat externí posudek podle ministerstva neexistuje. Stejně už argumentoval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

„Pokud skutečně existuje právně zakotvená povinnost zajistit si nezávislý znalecký posudek, a já jsem přesvědčen, že u speciálního materiálu nikoli, pak tady v minulých 10 letech byly na ministerstvu obrany, na ministerstvu vnitra a ve všech zpravodajských službách spáchány desítky trestných činů, protože toto je běžná praxe,“ prohlásil v České televizi.

Lehká obrněná vozidla Iveco koupilo za 3,6 miliardy korun ministerstvo pod vedením Martina Bartáka v roce 2009. Tendrem se zabývala i policie, a to na základě trestního oznámení na Bartáka. Původně byl totiž celý obchod plánovaný jako společný nákup se Slovenskem, čímž se obrana vyhnula povinnosti vypsat výběrové řízení. Slováci ale nakonec žádné vozy nekoupili. Státní zastupitelství nicméně celou věc odložilo s tím, že zakázka byla v pořádku.

Česká armáda již dříve nakoupila bez výběrového řízení 19 těchto vozidel pro zahraniční mise, přišly ji na přibližně půl miliardy

A bez výběrového řízení pořídila armáda v letech 2007 a 2008 také 19 německých obrněnců Dingo, které i s doplňky vyšly na téměř tři čtvrtě miliardy korun. Obchod byl kritizován mimo jiné proto, že armáda měla údajně možnost vybrat levnější a kvalitnější stroje a navíc za dinga údajně zaplatila víc než například Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám