Hlavní obsah

Exministr Talíř chce nahradit Svobodu v čele lidovců

ČTK, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Šéf poslaneců KDU - ČSL Jaromír Talíř se bude v listopadu na stranickém sjezdu ucházet o křeslo předsedy lidové strany. Je tak již třetím kandidátem na vrcholný stranický post. Talíř se v souboji o funkci střetne s ministrem zahraničí a dosavadním lídrem lidovců Cyrilem Svobodou a poslancem Miroslavem Kalouskem.

Foto: HZS ZLK

Začátkem září zahynul v troskách auta, které spadlo z mostu, jeho řidič

Článek

"Rozhodl jsme se akceptovat výzvu a doporučení českobudějovické mateřské organizace, abych na funkci předsedy kandidoval. Jsem přesvědčen, že mohu delegátům sjezdu nabídnout alternativu k současným kandidátům," uvedl Talíř, mimo jiné i bývalý ministr kultury.

Dodal, že chce, aby se KDU-ČSL znovu vrátila ke svému programovému prohlášení ze září roku 1997 - Křesťansko-demokratická politika pro 21. století. Znovu by tak podle něj definovala své postavení v českém politickém spektru a vytvořila silný středový subjekt schopný konkurovat, jak socialistickým silám na straně jedné, tak pravicově populistickým na straně druhé. Usiloval by rovněž o to, aby strana silněji akcentovala starost o rodinu a dostupnost bydlení pro všechny vrstvy občanů.

Na dotaz Práva, zda by měnil postoj lidovců k ČSSD, Talíř konstatoval, že pokud budou sociální demokraté respektovat principy, na nichž vznikla současná koaliční vláda, nevidí důvod ke změně postoje.

Konkurenti Talířův zájem vítají

Svoboda i Kalousek vnímají Talířův zájem o nejvyšší stranickou funkci jako rozšíření demokratické volby. "Vítám to, protože si myslím, že by se mělo vybírat z celé řady alternativ, programových akcentů a způsobů strategie a řízení strany. V demokratické soutěži platí zásada, že čím větší výběr, čím více kandidátů, tím lépe," řekl Kalousek.

Fakt, že stejně jako Talíř pochází z jižních Čech, podle něj delegáty podzimního sjezdu neovlivní - vybírat budou podle jiných hledisek. "Je to demokratická soutěž a já myslím, že delegáti vyberou dobře," komentoval Talířovo rozhodnutí Svoboda.

Anketa

Kdo má největší šanci stát se předsedou KDU-ČSL?
Cyril Svoboda
27,8 %
Miroslav Kalousek
50,9 %
Jaromír Talíř
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 169 čtenářů.

Reklama

Související články

Svoboda má z Liberce první nominaci

Lidovecký předseda Cyril Svoboda získal v sobotu ve Vysokém nad Jizerou před podzimním stranickým sjezdem první nominaci pro obhajobu křesla šéfa KDU-ČSL....

Kalousek půjde do boje o post šéfa KDU-ČSL

Poslanec Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí oznámil celostátnímu výboru lidovců, že se bude na podzim ucházet o post šéfa strany. Kalousek je po současném...

Výběr článků

Načítám