Hlavní obsah

Svoboda má z Liberce první nominaci

Novinky, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Lidovecký předseda Cyril Svoboda získal v sobotu ve Vysokém nad Jizerou před podzimním stranickým sjezdem první nominaci pro obhajobu křesla šéfa KDU-ČSL. Svobodu přitom na krajské konferenci lidovců Libereckého kraje, po níž teprve budou následovat konference i v ostatních českých a moravských krajích, podpořilo všech 37 delegátů.

Foto: Jiří Cysař

Výhled z Drábských světniček

Článek

Na místopředsedy přitom fórum nominovalo výhradně lidovce z regionů. "Cyril Svoboda byl na předsedu strany nominován se 100 procentní jednotou. Na čtyři místopředsedy strany delegáti nominovali hejtmany Pardubického kraje Romana Línka a Jihomoravského kraje Stanislava Juránka, zástupce moravskoslezského hejtmana Jiřího Carbola a mě," řekl nový liberecký krajský předseda KDU-ČSL Jiří Vacek.

Konference zároveň podpořila další účast KDU-ČSL v současné vládní koalici. Nominace výhradně regionálních politiků na místopředsedy strany Svoboda vysvětlil tím, že není možné, "aby ústředí rozhodovalo operativně bez přímého kontaktu s kraji. KDU-ČSL je strana, která se zřetelně regionalizovala a získala řadu postů hejtmanů a jejich zástupců. Je to skutečnost a logický krok."

Podle hejtmana Línka by proto regionální politici měli mít napříště daleko silnější zastoupení mezi lidoveckými stranickými špičkami. "Je legitimní, aby regionální představitelé moci měli zastoupení v celostátním vedení a nebyli tam jenom do počtu," podotkl Línek.

Vacek zároveň nepřímo naznačil, že lidovci z Liberecka, Královéhradecka a Pardubicka budou v některých sjezdových otázkách postupovat společně.

Na otázku Práva, zda tedy může například Svoboda už teď automaticky počítat kromě Libereckých i s hlasy z východu Čech, ale Línek dodal: "My jsme krajskou konferenci ještě neměli, takže bych nepředjímal. Nejsme takovou stranou, že bychom to tady teď dohodli a pak to proválcovali. Nepřekračoval bych rámec, co je nyní legitimní."

Podle Vacka je nicméně dobře, když se mezi jednotlivými kraji vytvoří síla, "která je schopna dát najevo své stanovisko."

Výběr článků

Načítám