Hlavní obsah

Exministr Mlynář přesvědčoval soud o své nevině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý začal soudní proces s bývalým ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem, který je stíhán za to, že založil společnost Testcom servis, jíž svěřil provoz Portálu veřejné správy. Mlynář před soudem zopakoval, že je nevinen.

Článek

"Cítím se plně nevinen v rozsahu obžaloby a pokusím se to soudu doložit," zahájil svou výpověď u pražského městského soudu, který se jeho případem zabývá.

Ministerstvo informatiky pod Mlynářovým vedením vyčlenilo 7,5 miliónu korun na založení firmy Testcom servis, s. r. o., která měla provozovat Portál veřejné správy. Mělo jít o dceřinou firmu společnosti Testcom, která je příspěvkovou organizací ministerstva.

Zákon zakazuje příspěvkovým organizacím ministerstva zakládat a financovat soukromé společnosti. Mlynář ale namítá, že jím založená společnost byla vždy ve vlastnictví státu a zákon proto porušen nebyl. Exministr rovněž poukazuje na to, že Testcom servis byl takto uznán i krajským obchodním soudem.

Spolu s exministrem čelí obžalobě také šéf společnosti Testcom servis a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek Testcomu Vít Novotný. Líčení je nařízeno do čtvrtka, naplánovány jsou ještě termíny v srpnu a v září.

Mlynář byl loni v dubnu obviněn z napomáhání k trestnému činu zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Trestní oznámení na něj podali bývalý zaměstnanec ministerstva informatiky Milan Novák a politik Aleš Moravec.

Reklama

Související články

Ministr Mlynář převzal od policie obvinění

Ministr informatiky Vladimír Mlynář převzal od policie usnesení o zahájení trestního stíhání, je obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání...

Výběr článků

Načítám