Hlavní obsah

Exekutoři si zkontrolují Podkonického

Pražského exekutora Juraje Podkonického na konci února čeká kontrola ze strany Exekutorské komory. Důvodem je to, že si podle humanitární organizace Člověk v tísni měl nechat od dlužníků proplácet náklady za doručení pošty advokátovi a dokládat to zfalšovanými doručenkami.

Foto: Právo

Juraj Podkonický

Článek

„Po tomto šetření by měla Kontrolní komise požádat kontrolovaného exekutora o jeho vyjádření a následně rozhodnout,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová.

Nelze podle ní odhadnout, kdy přesně bude výsledek, ale odhaduje, že to několik měsíců potrvá. „Velmi podobné to bude i u ministerstva spravedlnosti, které podle našich informací u JUDr. Podkonického rovněž zahájilo kontrolu,“ dodala Rajlichová.

Problém se objevil letos, kdy měla podle vedoucího dluhového poradenství Člověka v tísni Daniela Hůleho organizace zjistit, že si Podkonický neoprávněně účtoval náklady i za doručení pošty advokátovi. Nezisková organizace se obrátila na znalce, který několik doručenek, jimiž to dokládal, prověřil.

Exekutor Podkonický podváděl s doručenkami, tvrdí Člověk v tísni

Domácí

„Znalecký posudek vznesl vážné podezření na to, že Juraj Podkonický využíval počítačově vytvořené koláže, kterými získával nárok na vyšší odměnu od klientů při využití milostivého léta,“ informoval Člověk v tísni.

Milostivé léto probíhalo na přelomu loňského a letošního roku a dlužníci se mohli v jeho průběhu po splacení základního dluhu a 908 korun, určených jako odměna pro exekutory, zbavit exekucí na dluhy u státu, obcí či krajů a jejich firem, další náklady už nemuseli proplácet. Podkonický si ale podle neziskové organizace připisoval nárok na dalších 242 korun za osobní doručení.

Milostivé léto neporušujeme, tvrdí exekutoři. Kličkují mezi paragrafy, zlobí se autoři akce

Domácí

„Posudek zkoumal čtyři doručenky z rozmezí dvou let a vyšlo najevo, že podpisy i razítka jsou na všech umístěné úplně stejně. Ukázalo se, že všechna potvrzení vznikla automatickým generováním v počítači, nikoliv skenováním skutečných dokumentů,“ dodala organizace Člověk v tísni.

Exekutorský úřad Juraje Podkonického to ve svém vyjádření pro Právo z počátku minulého týdne odmítl, kvůli zákonem dané povinnosti se však prý Podkonický nemůže k jednotlivým případům vyjadřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám