Hlavní obsah

Evropský výbor Sněmovny doporučil ratifikaci Lisabonské smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecký výbor pro evropské záležitosti v pátek doporučil Sněmovně schválit Lisabonskou smlouvu o Evropské unii. "Sněmovna by mohla smlouvu schválit už 18. února," uvedla poslankyně zelených Kateřina Jacques.

Foto: ČTK

Kateřina Jacques

Článek

"Jsem velmi ráda, že evropský výbor, který je v této oblasti klíčový, plénu doporučil ratifikaci. Šlo to napříč politickým spektrem, vyjma komunistů," upřesnila poslankyně. Výbor pro evropské záležitosti si Jacques zvolil loni do svého čela, volbu však ještě nepotvrdila Sněmovna.  

Jacques uvedla, že komunističtí zástupci prosazovali, aby byl Lisabon schválen až poté, co zákonodárci projednají návrh KSČM na referendum o smlouvě. Někteří členové výboru z ODS zase navrhovali, aby se s ratifikací počkalo až do schválení změn jednacích řádů obou komor českého parlamentu.

Tato norma by měla obsahovat vázaný mandát pro vládu, což znamená, že by kabinet musel pro jakékoliv přenesení kompetencí z národní na evropskou úroveň žádat o souhlas Sněmovnu a Senát.

Senát se vrátí k Lisabonu v dubnu

Zahraniční výbor horní komory kvůli projednávání změn jednacího řádu tento týden rozhodl, že Senát bude o Lisabonu hlasovat až v dubnu po schválení vázaného mandátu. Nicméně Sněmovna bude o smlouvě jednat znovu už 18. února.

Český parlament je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Dokument schválilo dosud 25 zákonodárných sborů v unii. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, to by se však letos mohlo opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám