Hlavní obsah

Senát bude o Lisabonu jednat asi až v dubnu

PRAHA

Senátoři budou hlasovat o Lisabonské smlouvě možná až v dubnu. V úterý o tom rozhodl zahraniční výbor horní komory. Odklad prosadili senátoři za ODS, které podpořil i nestraník zvolený za zelené Jaromír Štětina. ODS chce, aby přijetí Lisabonské smlouvy předcházelo schválení zákona, který by přesně definoval možnost přenesení kompetencí české vlády na Brusel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (vlevo) s kolegy při řízení schůze horní komory.

Článek

Tato norma by měla obsahovat vázaný mandát pro vládu, což znamená, že by kabinet musel pro jakékoliv přenesení kompetencí z národní na evropskou úroveň žádat o souhlas Sněmovnu a Senát.

Senátor Štětina své rozhodnutí podpořit další odklad schvalování odůvodnil tím, že chce "aby byl schválen radar i Lisabonská smlouva". Chce stejně jako ODS dosáhnout toho, aby také Sněmovna podpořila smlouvy o umístění a provozu americké radarové základny v Česku. Senát tyto smlouvy už schválil loni v listopadu, Sněmovna je ale stále odkládá.

Sněmovna by měla rozhodnout příští týden

Ke schvalování Lisabonské smlouvy se má Sněmovna znovu sejít nejdříve příští úterý. Také poslanci hlavně z ODS preferují před schválením smlouvy přijetí prováděcí normy s vázaným mandátem pro vládu.

Senát by se podle senátora a vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) mohl v návaznosti na jednání Sněmovny sejít ke schvalování smlouvy i prováděcí normy v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám