Hlavní obsah

Evropská unie by mohla zrušit protiruské sankce do konce roku, míní Zeman

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman míní, že protiruské sankce vyhlášené kvůli anexi Krymu a podpoře separatistů na východě Ukrajiny by mohla Evropská unie ukončit ještě letos. Zeman to řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala stanice Kommersant FM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Situaci na Ukrajině Zeman považuje za uspokojivou, protože "v zemi prakticky ustala občanská válka, i když dochází k dílčím lokálním incidentům". Sankce by podle něj bylo možné zcela zrušit možná do konce letošního roku, Brusel o nich bude rozhodovat v létě. "Počkáme a uvidíme," řekl prezident.

Konflikt na Ukrajině Zeman přirovnal ke španělské občanské válce ve 30. letech minulého století. "Jednu stranu podporovaly Německo a Itálie, druhou tehdejší Sovětský svaz a částečně Francie. Byla to ale válka Španělů proti Španělům," vysvětlil Zeman. Nepochybuje o tom, že Rusko východoukrajinské povstalce různými způsoby podporuje, nikoli ale pravidelnou armádou.

Zeman dlouhodobě zpochybňuje přínos sankcí, o nichž tvrdí, že poškozují i evropské země.

„Sankce jsou nejen neúčinné, ale naopak kontraproduktivní. Zesilují napětí místo toho, aby přispěly k uvolnění," řekl například počátkem května v rozhovoru pro agenturu TASS.  [celá zpráva]

Miloš Zeman nešetřil bonmoty ani na setkání s PutinemVideo: Novinky/Reuters

Zeman byl v Rusku na oslavách konce druhé světové války. Na závěr návštěvy jednal i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám