Hlavní obsah

Ukrajinský premiér Jaceňuk o mír neusiluje, tvrdí Zeman

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman není přesvědčen, že se ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zasazuje o naplnění mírových dohod z Minsku. Zeman to uvedl v rozhovoru, který v pondělí zveřejnila ruská státní agentura TASS. Na adresu ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka naopak dodal, že ten se snaží mírová ujednání plnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Minské dohody jsou účastníci (ukrajinského) konfliktu povinni plnit. Domnívám se, že prezident Porošenko se to snaží dělat, ale mám jisté pochyby o tom, že stejnou snahu projevuje ukrajinský premiér Jaceňuk," řekl Zeman, který je na návštěvě v Moskvě očekáván 8. a 9. května.

Nedůvěru v ukrajinského premiéra, jehož nekompromisní názory na podíl Ruska na ukrajinské krizi vyvolávají pravidelné protesty Moskvy, český prezident dal najevo už letos v lednu. V rozhovoru pro deník Právo tehdy označil předsedu ukrajinské vlády za „premiéra války“, zatímco Porošenko je podle něj „prezidentem míru".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman v rozhovoru pro TASS komentoval i protiruské sankce Západu, které podle něj musejí být zrušeny, protože jen zesilují napětí a nenapomáhají uklidnění situace. „Sankce jsou nejen neúčinné, ale naopak kontraproduktivní. Zesilují napětí místo toho, aby přispěly k uvolnění," prohlásil český prezident a dodal, že stejného mínění jsou slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán.

Zeman se má sejít s Ficem v sobotu v Moskvě v době, kdy na Rudém náměstí budou pochodovat ruské jednotky na počest 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Prezident jako jeden z mála evropských státníků hodlá do ruské metropole na oslavy přijet, vojenské přehlídce ale přihlížet nebude.

Rusko bude členem EU, věští Zeman

Zeman v rozhovoru pro agenturu TASS vyjádřil lítost, že konflikt na Ukrajině vedl k odkladu plánů na zavedení bezvízového styku mezi EU a Ruskem. „Během summitů EU a Ruska nabyla tato otázka konkrétních obrysů, ale jednání bylo kvůli ukrajinskému konfliktu bohužel zmrazeno. Jsem pevně přesvědčen, že bude znovu pokračovat," citoval TASS českého prezidenta.

Zeman se ruské agentuře svěřil i se svým přesvědčením, že Rusko se v budoucnu stane členem EU. „Proces sjednocení bude realizován v horizontu dvaceti let," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám