Hlavní obsah

Zeman hovořil s Putinem o ekonomice i Ukrajině

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v sobotu v podvečer sešel v Moskvě s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hovořili především o ekonomických tématech, ale i o vztazích Ruska a Západu. Zeman se v Rusku účastnil oslav konce druhé světové války.

Miloš Zeman nešetřil bonmoty ani na setkání s PutinemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ruská agentura TASS k jednání uvedla, že Putin ocenil Zemanovo rozhodnutí přijet na moskevské oslavy.  Vyjádřil rovněž naději, že právě díky takovýmto politikům by se mohlo podařit obnovit vazby mezi Ruskem a Západem.

"V Evropě jsou ještě politici schopní přímo vyslovit svůj názor a hájit své postoje," citovala Putina ČTK. V narážce na protiruské sankce vyhlášené Evropskou unií Putin uvedl, že vztahy mezi Ruskem a Českou republikou "procházejí různými etapami" a konstatoval, že doufá v jejich plnou obnovu.

Putin  také poděkoval za péči, která je v ČR věnována hrobům padlých sovětských vojáků.

Na řešení ukrajinské krize se shodují

Zeman avizoval, že jednat se bude především o  ekonomických tématech, ale byl připraven i na debatu o situaci na Ukrajině, kde trvá na dodržování minských dohod. Stejný názor prezentoval podle Hradu i Putin.

„Prezident Putin na jednání s panem prezidentem konstatoval, že je pro naplnění minských dohod do posledního písmene,” uvedl na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

České pohledávky v Rusku

Prezidenti hovořili rovněž o českých pohledávkách v Rusku. Zeman po jednání českým novinářům řekl, že celková výše ruského zadlužení u českých firem dosahuje 9,1 miliardy korun. "Soustředili jsme se na největší případ ve výši asi pěti miliard, což je stavba paroplynové elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu," konstatoval.

"Pokládám za přirozenou povinnost českého prezidenta hájit zájmy České republiky, i když někteří pitomečci nechtějí pochopit, že pět miliard je docela důležitá částka a snaží se mě od cesty do Moskvy odvrátit," řekl Zeman. Putin prý pomoc se salechardskou pohledávkou přislíbil.

Zemana doprovázel Mynář a Nejedlý

Besedy s Putinem se účastní kancléř Vratislav Mynář a také jednatel firmy Lukoil Aviation Czech a externí poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Ruskou stranu zastupoval podle informací České televize i ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zeman se s Putinem setkal ve vysoké funkci zatím jednou, jako premiér v polovině dubna roku 2002. Tenkrát jejich rozhovoru dominovaly hospodářské otázky, problémy evropské bezpečnosti a situace v Čečensku, kde v té době neustávaly útoky povstalců proti ruské armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám