Hlavní obsah

Europoslanci drtivou většinou schválili usnesení žádající zastavení dotací Agrofertu

Aktualizováno

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a zelených, mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. Pro se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a zdrželo se jich 47.

Evropský parlament - hlasování o konfliktu zájmuVideo: ČTK

 
Článek

Europarlament má celkem 751 poslanců. Hlasování navazovalo na středeční debatu o premiérově údajném střetu zájmů při čerpání dotací. [celá zpráva]

Klíčový bod rezoluce vyzývá Komisi, „aby se touto otázkou neprodleně zabývala na základě stanoviska své právní služby” a přijala nezbytné kroky „včetně pozastavení veškerého unijního financování určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen”.

Poslanci v textu vyjadřují hluboké znepokojení nad tím, že Česko nedodržuje finanční nařízení týkající se střetu zájmů. Rovněž vyzývají státní orgány, aby důsledně uplatňovaly nová pravidla pro posuzování konfliktů zájmů, která v Unii platí od srpna.

Babiš: Je to kampaň

Předseda vlády je přesvědčen, že se ukáže, že kvůli dotacím pro firmy, které převedl do svěřenských fondů, není ve střetu zájmů. Při odletu na summit v Bruselu novinářům řekl, že spor vidí ve výkladu nového práva.

Středeční jednání europarlamentu o dotacích pro Agrofert označil za kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Právníci EK v analýze, která se objevila v médiích začátkem měsíce, dospěli k závěru, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Protože má zároveň jako premiér zásadní vliv na rozhodování spojené s využíváním peněz přicházejících z evropského rozpočtu, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Oettinger: Nemáme důvod vyplácet dotace  

„Pokud nebude situace vyjasněná, nemáme důvod prostředky vyplácet. Chceme věc komplexně vyšetřit, abychom vyloučili střet zájmů,” uvedl na středečním jednání eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. [celá zpráva]

Zda měl na mysli celou Českou republiku, nebo jen premiérovy firmy, není jasné. Babiš i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) tvrdí, že věc se týká pouze Agrofertu. Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že dočasně zastavilo žádosti o proplácení dotací pro Agrofert. [celá zpráva]

Vloni dostal Agrofert nejvíc, přes dvě miliardy

Podle právní služby EK bylo letos zatím Agrofertu na evropských dotacích vyplaceno 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč). Od doby, co premiér Babiš vstoupil do politiky, přijal koncern na dotacích zhruba sedm miliard korun. Jde o částku za roky 2014 až 2017, kdy byl ministrem financí.

Dotace Agrofertu po vstupu Babiše do politiky (v miliardách Kč)
2014201520162017
Provozní dotace10,81,11,35
Investiční dotace0,50,70,30,6
Elektřina z obnovitelných zdrojů0,10,10,10,15
Celkem1,61,61,52,1
Zaplaceno na daních1,71,51,80,7
Zdroj: Výroční zprávy Agrofertu

Nejvyšší částku – přes dvě miliardy – inkasoval Agrofert právě loni, kdy musel Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů svoje zemědělské a chemické podniky převést do svěřenských fondů. Naopak na daních koncern loni zaplatil jen 739 milionů, což bylo nejmíň peněz od doby Babiše jako politika. [celá zpráva]

Audit dotace prověří

Oettinger ve středu uvedl, že na leden naplánovala Evropská komise audit, který prověří čerpání dotací pro Agrofert ve finančním období let 2007 až 2013 i dobu od roku 2014 do letošního srpna, kdy začala platit nová evropská pravidla při posuzování střetu zájmů. Výsledky poslancům předloží do května, kdy končí jejich volební období.

Agrofert ve středu uvedl, že zastavení dotací s ním zatím nikdo neřešil. [celá zpráva]

„Toto rozhodnutí potvrzuje, že jde o reálný problém na úrovni celé EU, nikoliv o kampaň české opozice a médií,” uvedl europoslanec Jiří Pospíšil.

„Jedná se proto o průlom v kauze střetu zájmů českého premiéra a o první naději, že se celá věc nakonec skutečně prošetří,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám