Hlavní obsah

Eurokampaň ODS povede odpůrce vstupu Říman

– PRAHA
Novinky, Lukáš Bek, Právo

Šéfem kampaně ODS před volbami do Evropského parlamentu (EP), které se budou konat v červnu příštího roku, bude poslanec Martin Říman. Paradoxní je, že právě Říman byl jedním z dvou vrcholných politiků ODS, kteří se před letošním referendem otevřeně vyslovili proti vstupu Česka do Evropské unie.

Foto: archiv ČD, Michal Malík
Článek

"Jmenovali jsme, jako výkonná rada, šéfa volební kampaně pro volby do EP a tímto šéfem se stal Martin Říman," řekl na tiskové konferenci po zasedání rady na dotaz Práva předseda ODS Mirek Topolánek.

Říman navzdory oficiální politice ODS, která ostře odmítá nálepku euroskepticismu, letos v únoru uvedl, že v referendu řekne ne. "Pro mne existují dva důvody - ekonomický a politický," napsal v měsíčníku Laissez-Faire pod titulkem Existuje politické riziko německé hegemonie.

Kromě Římana se z vrcholných politiků ODS před referendem k zápornému stanovisku přihlásil ještě místopředseda Sněmovny Ivan Langer. To tehdy údajně silně rozhořčilo Topolánka, který v médiích prohlásil, že s jejich postojem nesouhlasí. ODS totiž oba politici ztížili práci při vysvětlování stranické pozice.

Výkonná rada navzdory očekávání nejmenovala lídra kandidátky do EP, jímž by se měl stát stínový ministr zahraničí Jan Zahradil. "Pokud pan Zahradil projeví přání kandidovat jako lídr, bude velmi pravděpodobné, že lídrem bude a v tuto chvíli není nic rozhodnuto," poznamenal pouze Topolánek.

Hodí se na zajištění volebních plakátů

Na dotaz Práva, zda není rozporuplné, když eurokampaň povede člověk, který má opačný názor, než je oficiální linie strany, Zahradil odpověděl: "To je trochu jinak. To, že je vedoucím volebního štábu, neznamená, že by měl cokoli vysvětlovat. On nekandiduje. On bude technickým vedoucím volebního štábu."

ODS má podle Zahradila s Římanem dobré zkušenosti z minulých kampaní. Na další dotaz, jak bude euroskeptik Říman vymýšlet třeba evropská hesla, Zahradil poznamenal: "Nebude vymýšlet hesla. Hesla v nejlepším případě budu vymýšlet já nebo politické grémium." Říman má vést rozpočet, starat se o reklamní čas v médiích či zajišťovat plakátovací plochy.

Stínový ministr průmyslu Říman ve zmíněném článku mj. psal, že "náš střed Evropy je opět tím měkkým podbřiškem, kvůli kterému sice nakonec vznikají války, ale který jinak nikoho moc nezajímá". Míní, že "před námi vyvstává otazník, zda, pokud je tomu skutečně tak, může náš nevstup do EU tuto geopolitickou danost nějak změnit. Myslím, že ji může minimálně zpomalit a tak vytvořit prostor pro hledání řešení. Určitě jedním z nejnadějnějších a nejspolehlivějších by bylo přesvědčit Spojené státy, že střed Evropy je klíčem k její celkové stabilitě."

Zahradil nechce z české politiky

Kandidátku k volbám do EP chce ODS sestavit do ledna příštího roku. Zahradil podotkl, že si v EP vybudoval poměrně značnou síť kontaktů: "Proto je v tuto chvíli má kandidatura aktuální."

Zahradil si však chce zároveň ponechat vliv v české politice. "Po dohodě s panem předsedou Topolánkem bych byl velmi nerad, kdyby to mělo být chápáno tak, že se ztrácím někde v Bruselu, nebo že opouštím českou politickou scénu a že přeřezávám kontakty s domovem," uvedl Zahradil. Kdyby se stal lídrem voleb do EP, neznamená to podle jeho slov, že by např. odešel z pozice stínového ministra.

Zahradil tak zjevně chce dát najevo, že nehodlá vypadnout z vedení ODS, jejímž je prvním místopředsedou. Nový šéf ODS se bude volit příští rok a Zahradil se možná nevzdal ani své loňské ambice - stát se jejím předsedou. Pak by se musel znovu rozhodnout, zda dát přednost Praze, nebo Štrasburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám