Hlavní obsah

EU nezakáže hákové kříže

Právo, Jan Rovenský
BRUSEL

Evropská unie nezakáže nacistické, ani jiné nenávistné symboly. Vyplynulo to ze čtvrteční schůzky ministrů spravedlnosti a vnitra pětadvacítky v Bruselu. Šéfové resortů se totiž nedokázali dohodnout, jak by celoevropský zákaz pomohl v boji proti rasismu a xenofobii.

Foto: obec Orlické Záhoří (archiv)

Muzeum školní výuky minulého století v Orlickém Záhoří během slavnostního otevření.

Článek

Proti legislativě se postavily Británie, Itálie, Maďarsko a Dánsko, protože by prý mohla omezit svobodu projevu.

Návrh lucemburského ministra spravedlnosti Luka Friedena počítal, že bude zakázáno na veřejnosti "vystavovat symboly podněcující k nenávisti a násilí", jakým je například nacistický hákový kříž. Jeho německá kolegyně Brigitte Zypriesová prohlásila, že zákaz byl namířen jedině proti neonacistům.

Vše zůstává na členských zemích

Podle komisaře pro spravedlnost a vnitro Franka Frattiniho pravidla postupu proti nenávistným symbolům je v kompetenci zemí EU, ne celé pětadvacítky. "Členské státy mají vlastní minulost a výjimky budou vždy zapotřebí," uvedl mluvčí Komise Friso Roscam Abbing. "Bylo by pak obtížné dětem vysvětlovat, co je hákový kříž," dodal.

Ministři měli včera také schválit nový návrh rámcového rozhodnutí o boji proti rasismu a xenofobii. Podle něj "podněcování, napomáhání a snaha spáchat zločiny založené na rasismu či xenofobii jsou trestné"; text dále navrhuje, aby za "veřejné podněcování k násilí nebo nenávisti s rasovým či xenofobním podtextem" následoval alespoň dvouletý trest odnětí svobody. Nezákonné by také mělo být popírání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

O zákazu nacistické symboliky se v EU mluvilo už od ledna, kdy britský princ Harry vyvolal skandál, když přišel na večírek převlečený za nacistického důstojníka s hákovým křížem na rukávě. Následně poslanci z Litvy a Maďarska napsali Frattinimu dopis, který podpořil také Jan Zahradil (ODS), aby se případný zákaz vztahoval i na komunistické symboly, jako je srp a kladivo.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Harry se omluvil za nacistickou uniformu

Britský princ Harry se ve Velké Británii postaral o další skandál. Na maškarní bál se totiž dostavil v převleku za nacistu. List The Sun na titulní straně...

Britští princové pojedou za trest do Osvětimi

Britští princové Harry (20) a William (22) soukromě navštíví muzeum v koncentračním táboru Osvětim. Oznámila to v pátek britská média. Nařízená cesta do Polska...

Výběr článků

Načítám