Hlavní obsah

Éčka v čokoládě: Se sladkou pochoutkou do sebe cpeme živočišné tuky

Novinky, zpe

Kromě kakaového másla a mléka dnes obsahuje většina čokoládových pochoutek i něco navíc – například emulgátor E 476. Pořad A DOST! na internetové televizi Stream se tentokrát zaměřil na takzvané čokolády-nečokolády.

 
Článek

Emulgátor živočišného původu E 476 neboli polyglycerolpolyricinoleát, který se do spousty čokoládových dobrot přidává, nevypadá moc vábně. Když se člověku tato látka dostane na ruce, trvá několik dní, než ji vůbec smyje. A to ji přitom konzumujeme v různých sladkostech.

Důvodů, proč se do potravin přidává, je několik. „Například v případě čokoládové polevy umožní použít menší vrstvu na větší povrch, aniž by to bylo na výrobku poznat,“ řekla redaktorům pořadu A DOST! Hana Střítecká ze Sdružení zdravá potravina.

Důvodem jsou hlavně peníze

Toto éčko se používá i proto, že čokoláda se potom lépe rozpouští a má lepší vaznost. Hlavním důvodem jsou ale peníze. Výrobcům díky němu totiž klesají náklady. „Je to způsob, jak tam nedat tolik kakaa nebo nějakého lepšího tuku,“ vysvětlila Střítecká.

Polyglycerolpolyricinoleát je v Česku označovaný jako zdravotně nezávadný, ale například v Německu ho až donedávna nesměli do jídla používat. „Měli strach, že látka E 476 by mohla způsobit zdravotní potíže, případně i alergie,“ sdělila Střítecká. Evropská unie však přidávání tohoto éčka povolila a Němci ho tak do potravin dávat mohou.

Na zmíněný emulgátor by si ale měli dát pozor vegetariáni. Vyrábí se totiž z živočišných tuků, glycerínu či mastných kyselin. Obsahují ho například oblíbené Kaštany, Miňonky, arašídové Horalky nebo třeba Rumové pralinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám