Hlavní obsah

Dvouleté dopravní peklo v Hradci začalo. V koloně se zasekla i sanitka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za plného provozu bude v následujících téměř dvou letech přestavována křižovatka Mileta na městském okruhu v Hradci Králové. Přípravné práce začaly už v březnu. Ve čtvrtek odpoledne, právě když byla stavba slavnostně zahajována, se objevily první komplikace. Dlouhé kolony na desítky minut způsobilo svěšování trolejového vedení. Problémy měli i řidiči sanitek záchranářů, kteří se nemohli prodrat k vjezdu do nemocnice.

Stavba Křižovatky MiletaVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

O přestavbu křižovatky Mileta, nazývané podle továrny na výrobu kapesníků, která v těchto místech stávala, usiloval Hradec Králové dvě desítky let. Zejména ve špičce kapacitně nepostačovala, tvořily se tu často kolony.

Přitom je využívána jako jeden z hlavních přístupových bodů na největší hradecké sídliště s deseti tisíci obyvateli, v její těsné blízkosti leží fakultní nemocnice, kampus univerzity a záchranná služba.

Univerzita Karlova staví v Hradci lékařům a lékárníkům nové fakulty za více než sedm miliard

Věda a školy

Až bude na konci roku 2026 stavba u konce, měli by řidiči pocítit výrazné zlepšení bezpečnosti i plynulosti dopravy. A nejen řidiči, ale také chodci a cyklisté.

„Bude tu významně upraven princip řadicích pruhů, přibudou nově bypassy pro odbočení vpravo, nová bude i zastávka městské hromadné dopravy. Pod křižovatkou vzniknou čtyři podchody,“ vyjmenoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl a připomněl, že křižovatka Mileta je jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě.

Foto: Žlábková, Ludmila, Novinky

Slavnostní zahájení stavby

„Jde o kritický dopravní bod. Kříží se tu hlavní silniční okruh, kudy proudí doprava z dálnice D11 na Brno a Ostravu, s tepnou, po které míří do města obyvatelé hustě osídleného Moravského Předměstí,“ upozornil Mátl.

Další křižovatka, takzvaná „malá Mileta“, vznikne u sídla Zdravotnické záchranné služby, celkem se rekonstrukce sestává z 88 stavebních objektů.

Seniorka bez řidičáku potřebovala na úřad v Hradci. Zajela si tam po pěší zóně

Krimi

„Z hlediska městských křižovatek je to jeden z nejdražších projektů, které realizujeme. S ohledem na všechny doprovodné stavby přijde na více než půl miliardy korun,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Z toho 309 milionu půjde ze státního rozpočtu, město Hradec Králové přidá 187 milionů korun a Královéhradecký kraj 28 milionů.

Stavba za provozu

Celá stavba se bude realizovat za provozu. Úplná uzavírka by sice zkrátila dobu realizace, pravděpodobně by ale zcela ochromila dopravu v Hradci Králové.

Během první etapy rekonstrukce, která by měla skončit v dubnu příštího roku, tak bude uzavřený vjezd z křižovatky Mileta do Hradecké ulice a panelový příjezd od Benešovy třídy včetně úseku kolem výjezdového střediska zdravotnické záchranné služby.

Změny čekají i cestující v městské hromadné dopravě. Křižovatkou totiž projíždí osm denních, dvě školní a čtyři noční linky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám