Hlavní obsah

Dva uhynulé divočáky našli mimo zamořené pásmo na Zlínsku, čeká se na testy

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Dva uhynulí divočáci byli v pátek nalezeni mimo zamořené pásmo okresu Zlín. Právo o tom informoval šéf Krajské veterinární správy ve Zlíně František Mahdalík. Dva uhynulé kusy byly v oblasti Buchlovic - Sušice v pohoří Chřibů. Pokud se u těchto dvou kusů potvrdí africký mor prasat, bude to znamenat rozšíření pásma zamoření z původního okresu Zlín na mnohem větší oblast.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Ilustrační foto

Článek

„Bylo by to velmi nepříznivé pro nákazovou situaci. Každopádně by se ta oblast zvětšila. Ale doufejme, že vzorky z těchto dvou kusů budou negativní. Zatím kusy, které se objevily mimo centrální zónu zamoření okolí samotného Zlína, tak byly všechny negativní. Musíme doufat,“ podotkl Mahdalík.

V rámci celého okresu už mimo samotné ohnisko čtyř katastrů u Zlína (Příluky, Štípa, Lhota, Lužkovice) našli myslivci uhynulé divočáky v Brumově-Bylnici, Bohuslavicích nad Vláří a rovněž jedno sražené prase u silnice I/50 u Buchlovic.

Vedení krajské veterinární správy se v pátek odpoledne sešlo se zástupci všech čtyř okresních mysliveckých spolků Zlínského kraje. „Mluvili jsme hlavně o tom, že začátkem týdne začneme společně instalovat pachové chemické ohradníky, které by měly divočáky zastavit, když budou chtít přejít do jiného katastru. Je tam účinnost zhruba čtyři týdny a ohradníky se umísťují co deset až patnáct metrů,“ vysvětlil šéf krajské veterinární správy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mapa oblasti na Zlínsku, kde veterináři plánují instalaci pachových ohradníků. Ty by měly divočákům zabránit v přechodu do jiné oblasti.

Myslivci budou lovit individuálně

Zároveň myslivci přemýšleli o možnostech lovení černé zvěře v nárazníkových zónách sousedících s pásmem zamoření okresu Zlína. „Je nyní nemyslitelné, abychom dělali při zeleném listu natláčky, bylo by to nebezpečné pro účastníky honů,“ řekl Karel Blahušek, šéf Okresního mysliveckého spolku v Uherském Hradišti. Myslivci tak budou i nadále v tomto období lovit individuálně.

Veterináři zároveň naznačili, že v určitých místech by mohlo dojít k zákazu vstupu do lesa.

K pátku eviduje Státní veterinární správa 53 nalezených uhynulých divokých prasat. Nově byl africký mor prasat potvrzen u jedince nalezeného opět v katastrálním území Lužkovice. „Celkem máme 31 potvrzených nálezů. V 17 případech skončilo vyšetření negativním výsledkem, jeden nález zůstává vzhledem ke stupni rozkladu nevyšetřen. Na výsledky vyšetření čtyř vzorků se čeká,“ dodal Petr Majer ze Státní veterinární správy ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám