Hlavní obsah

Stát nařídil myslivcům plošně střílet divoká prasata

Aktualizováno

Na celém území České republiky mají myslivci kvůli africkému moru prasat nařízeno lovit divočáky. Na Moravě mohou používat i dosud zakázané způsoby lovu. Rozhodli o tom ve čtvrtek zástupci veterinářů, myslivců a ministerstva zemědělství.

Stát nařídil myslivcům plošně střílet divoká prasataVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Myslivci v celé republice budou moci lovit všechny kategorie prasat bez ohledu na jejich pohlaví. V oblastech sousedících s ohniskem nákazy, tedy Zlínským krajem, mohou myslivci prasata lovit i za pomoci technik, které nejsou za normální situace povolené. Budou tak moci využívat umělá světla i přístroje pro noční vidění.

Lovci budou moct prasata střílet i na pozemcích, kde se sklízí zemědělské plodiny, a v odchytových zařízeních.

Foto: Profimedia.cz

Prase divoké

Oblastí intenzivního odlovu je oblast ohraničená dálnicí D1 od Brna směr Ostrava a Bohumín po hranici s Polskem, dále po státní hranici s Polskem a Slovenskem až na hraniční přechod Lanžhot a dále zpět po dálnici D2 do Brna s výjimkou zamořené oblasti Zlínska.

Zástřelné, tedy odměna pro myslivce, bude 1000 korun za odlovený kus. Vzorky zvířat by měly být podrobeny analýze.

Na Zlínsku nařídili zabijačky

Prasata k domácí porážce, která lidé na Zlínsku chovají, musí do konce měsíce pod pokutou porazit. Rozhodla o tom Státní veterinární správa.

Pokud tak chovatelé neučiní, musí zavést přísná bezpečnostní pravidla. Těmi je vyloučení kontaktů s divokými prasaty, ustájení prasat bez výběhu, nezkrmování zelené píce a nepodestýlání slámou. K ošetřovaní prasete musí chovatelé používat výhradně vyčleněný pracovní oděv a obuv.

Při nesplnění povinností hrozí chovatelům pokuta 50 tisíc korun v případě fyzické osoby a až dva milióny u právnických či podnikajících fyzických osob.

Preparátoři, kteří si nechají dovézt „vedlejší živočišné produkty” z Pobaltí či Polska, budou muset o těchto zásilkách informovat Státní veterinární správu.

Jurečka: Je to nepříjemné, ale nezbytné

„Děláme maximum pro to, aby se africký mor prasat nešířil dál na území České republiky. Některá navržená opatření mohou být sice nepříjemná, ale jsou v současnosti nezbytná. Doufám, že veřejnost tuto mimořádnou situaci pochopí a bude s myslivci a veterináři spolupracovat,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Prozatím byl africký mor prasat potvrzen u 29 divočáků. Státní veterinární správa evidovala na Zlínsku 47 nalezených uhynulých divokých prasat, přičemž počty neustále rostou.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, pro lidi není nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám