Hlavní obsah

Dva miliony záznamů o očkování ztraceny? Do EZKarty se nepřepsaly, ačkoliv za to Válek ručil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsou to dvě aplikace s údaji o očkování - systém eOčkování ukazuje data za rok 2022, zatímco nově představená EZKarta data od ledna 2023. Navzdory dřívějším slibům o jejich propojení k tomu ministerstvo zdravotnictví nepřikročilo a ani to nemá v plánu. Data víc než jednoho milionu lidí tak končí ve ztracenu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

EZKarta - očkovací průkazka

Článek

„Z důvodu validace, respektive garance pravdivosti údajů, byla při nastartování sytému EZKarta uvedena jen data od ledna 2023,“ vysvětlil pro Novinky ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn, proč nová aplikace nezobrazuje i starší údaje pacientů.

„Lékaři ale mohou dobrovolně zapisovat údaje i zpětně. Byli bychom rádi, kdyby se na to našel mechanismus, a to třeba i v souvislosti s notifikací, která by upozorňovala na dlouhodobější očkování, například na tetanus,“ dodal.

Proti zpětnému dopisování dat se ovšem praktici brání, nemají na to kapacitu.

Tečka končí, přichází EZKarta. Stát spustil zdravotní aplikaci, lidé uvidí své očkování

Domácí

EZKartu (Elektronická zdravotní karta) minulý týden představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a jsou v ní data od ledna 2023. Praktici státu poskytli některé údaje o očkování pacientů i před tím, šlo ale tehdy o jiný systém - tzv. eOčkování, který měl na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), nikoliv přímo ministerstvo. Bývalý ministr Adam Vojtěch (za ANO) ho koncem roku 2021 představil jako rozšíření již fungujícího eReceptu, který spravuje SÚKL.

Systém vydržel pouhých jedenáct měsíců, aktuálně už nefunguje. Přihlásit se do něj ale stále dá. Data se už neaktualizují, ta stará v něm ale zůstala. Zaevidovány do něj v roce byly dva miliony záznamů o očkování u 1,3 milionu osob. Typově jde třeba o nepovinné očkování proti tetanu u dospělých.

„Naváže to? Ať neztratíme data“

V nové aplikaci EZKarta tyto údaje ale nikdo nevidí, systémy ministerstvo neprovázalo, ačkoliv to ještě v roce 2022 ministr Válek v Senátu sliboval.

„Ručím za to, že se všechna data dostanou k pacientům jako dosud. Samozřejmě budou převedena v minimální formě do eReceptu,“ odpovídal předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) na dotaz, jestli na sebe systémy navážou a nedojde ke ztrátě dat.

Tehdy zákonodárci schvalovali úpravu zákona, která měnila pravidla pro centrální vykazování zdravotních dat. Systém eOčkování neměl oporu v zákoně, vznikl proto nový informační systém ministerstva, takzvaný ISIN. Do něj musí od loňského ledna hlásit lékaři informace povinně. Sjednocení systémů praktici uvítali.

Žádanka k lékaři jen elektronicky, navrhuje ministerstvo

Domácí

„Ve chvíli, kdy budu mít hotový zákon (o elektronizaci zdravotnictví) a budu ho mít schválen (…), tak se tyto informace dostanou do jakési osobní elektronické karty pacienta, která by měla být prostorem, kde pacient bude opravdu moci rozhodovat o svých datech,“ sliboval senátorům ministr Válek před dvěma lety. Propojení dat mělo být obousměrné, nová data pacientů z centrálního systému se měla ukázat i v systému eReceptu.

EZKarta vznikla rozšířením covidové aplikace Tečka, spravuje ji ministerstvo. To bylo v plánu od začátku. Převod dat se navzdory dřívějším proklamacím neplánuje.

Co je co?

eOčkování - elektronický záznam o provedených očkováních. Zobrazuje se v lékovém záznamu každého pacienta, tedy v aplikaci eRecept. Systémy spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv, organizace přímo řízená resortem zdravotnictví. Systém fungoval od ledna do listopadu 2022.

EZKarta - státní zdravotnická aplikace, která navázala na covidovou aplikaci Tečka. Spuštěna byla 18. března 2024. Ukazuje staré testy na covid-19 i všechna očkování, která dotyčný podstoupil od 1. ledna 2023. V plánu je další rozšíření aplikace.

ISIN - informační systém infekční nemoci, který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky. Lékaři do něj hlásí údaje o vakcinaci od roku 2023

„Dle platné legislativy je nutné, aby byly informace o očkování předávány prostřednictvím systému ISIN, přenos do EZKarty momentálně není zvažován,“ napsala Novinkám a Právu mluvčí ústavu Gréta Rakašová.

Vývoj a příprava modulu eOčkování vyšla ústav zhruba na 3,8 milionu korun bez daně. Samotný vznik eReceptu stál víc než 300 milionů korun. Rozšíření Tečky na současnou EZKartu vyčíslil resort na 50 milionů korun.

Rychlejší digitalizace? Brzdí ji nemotivovaní úředníci, říká ředitel DIA

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám