Hlavní obsah

Tečka končí, přichází EZKarta. Stát spustil zdravotní aplikaci, lidé uvidí své očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti klíšťovce nebo třeba chřipce už může každý vidět ve svém mobilním telefonu. A nejen pro sebe, ale i pro své děti. Informace si každý může najít ve státem garantované elektronické zdravotní kartě (EZKartě), která je již dostupná. Ministerstvo zdravotnictví ji ve středu představilo, někteří lidé měli ráno krátce problém s přihlášením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

EZKarta

Článek

„Očkovací průkazka, která je první funkcí EZKarty, umožní mít v mobilu nejen očkování konkrétního člověka, ale i jeho dětí,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jedním z velkých problémů současného zdravotnictví je podle Válka papírování. Věří, že do budoucna se to s digitalizací bude postupně odbourávat. Zdůraznil, že lidé stále budou mít možnost získat informace i písemnou formou.

Háček je v tom, že se do aplikace nahrává jen očkování od 1. ledna 2023, starší vakcíny tam nebudou. Praktičtí lékaři pro děti tam údaje poctivě zadávají už od loňska. Nejobsáhlejší tak bude aplikace u nejmenších dětí, které chodí na povinné očkování.

„Slibujeme si od toho do budoucna, že by aplikace mohla nahradit očkovací průkaz. Tu skládací knížečku, nikoli celou zdravotní průkazku,“ řekla Novinkám předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

To však neznamená, že by papírové průkazky skončily. Budou se vydávat stále. V budoucnu se ale počítá s postupnou digitalizací. Zpětně resort údaje o starších očkování doplňovat nebude. Ministr to zdůvodnil bezpečnostními riziky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úvodní stránka EZKarty ukazuje staré covidové certifikáty i jiná očkování

Přínos vidí praktička i pro lidi, kteří se stěhují a mění lékaře. Informace budou mít stále pohromadě.

Propíše se tam povinné i nepovinné očkování, aktuálně třeba proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Ministerstvo zdůrazňuje, že jde zatím o základní rozhraní, na kterém chce dál stavět.

Pokud se někomu očkování z loňska v aplikaci nezobrazuje, měl by se podle resortu obrátit na svého praktika a požádat ho, aby to do systému doplnil.

Sdílení výpisu s lékařem

Lidé mohou údaje o provedených očkováních také sdílet. Buď si je stáhnou jako PDF soubor, což mohou už teď, nebo si zakliknou „sdílet s lékařem“, což je zatím problematické. Aplikace vygeneruje kód, který pacient sdělí specialistovi nebo praktikovi. Ten se může na výpis podívat na dálku, když kód zadá do systému. Jenže většina ordinací zatím nemá synchronizovaný systém, kde by si to mohly zobrazit.

Sdílení není automatické, pacient sám rozhoduje, komu informace poskytne a na jak dlouho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zobrazí se jen vakcíny aplikované po 1. 1. 2023.

„Lidé budou mít právo sdílet informace s lékařem, u kterého to uznají za vhodné. Má to výhodu, když dojde k poranění dítěte a na chirurgické ambulanci se ptají, zda bylo dítě očkováno a kdy. Bude to ale nabíhat pomalu,“ vyzdvihla Hülleová.

Aplikace, podobně jako dříve ta covidová, umožňuje přidat si do karty další blízké - spřažené - osoby. Děti do 18 let se do karty rodičů propíšou automaticky.

Statisíce lidí už EZKartu mají, aniž by si toho všimly. Aktualizovala se jim dříve nainstalovaná covidová aplikace Tečka

Oprášena byla i covidová linka 1221, na kterou mohou lidé zavolat při problémech s instalací nebo některými funkcemi v aplikaci.

Statisíce lidí už EZKartu mají, aniž by si toho všimly. Pokud si neodinstalovaly covidovou aplikaci Tečka, a podle resortu ji ještě loni mělo 2,3 milionu uživatelů, sama se aktualizuje a přemění na modré logo EZKarty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uživatel rozhoduje, s kým bude informace sdílet a na jak dlouho.

Ti, kteří Tečku smazali, si nainstalují rovnou novou aplikaci, popřípadě Tečku musí manuálně aktualizovat.

„Nespadne!“

V každém případě je s Tečkou konec. Nová státem garantovaná aplikace bude mít do budoucna víc funkcí. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tlačí na to, aby bylo možné předávat si elektronicky žádanky na vyšetření. Dříve než v roce 2026 to podle odhadů ale nebude. Ještě letos by se ale měl v aplikaci objevit rozcestník, který zájemce nasměruje na stránky ministerstva a jeho spřízněných organizací.

Dalšími kroky bude mapa ordinací, ambulancí a nemocnic na území Česka a možnost požádat o výpis všech zdravotnických informací, které stát o člověku eviduje.

„Do budoucna si slibujeme, že by mohlo dojít i k dalším krokům. Třeba že by rodiče mohli mít pro školku potvrzení o řádném očkování, které by jim zezelenalo, podobně jako dříve covidové certifikáty. Nemuseli by chodit k lékaři a platit za to,“ věří praktička Hülleová.

K podobnému fiasku, které nastalo při spuštění elektronických přihlášek na střední školy, by podle resortu dojít nemělo. Pod náporem uživatelů tehdy došlo k vyřazení nejen e-přihlášek, ale i dalších klíčových online služeb státu. Ajťáci na zdravotnictví vytvořili „záchranou brzdu“, která má takové situaci zabránit. Lidem se zobrazí upozornění, že je aplikace aktuálně přetížena a mají se přihlásit znovu za chvíli.

Dopoledne měl systém krátce technické problémy při přihlášení.

1221

Na bezplatné telefonní lince poradí lidem vyškolení operátoři s instalací aplikace i jinými provozními problémy. Vyčleněna je pro dotazy na EZKartu předvolba č. 2. Volat mohou lidé v pracovní dny od 8 do 19 hodin.

Detailní postup nabízí i web www.nzip.cz/ezkarta

Česká tisková kancelář začátkem týdne upozornila, že práci ministerstva kritizuje Digitální informační agentura (DIA). Zdravotní aplikace má podle ní stejné funkce jako Portál občana a její přínos je diskutabilní. Lidé se třeba nedozvědí, jestli o nich lékař zapsal do systému nové údaje, nebo ne.

Ředitel DIA Martin Mesršmíd na brífinku k aplikaci řekl, že hodnotí aplikaci velmi pozitivně a jako krok k digitalizaci.

„Z mého pohledu není potřeba mít jednu velkou zastřešující aplikaci pro celý eGovernment, která by byla nepřehledná. Uživatelé jsou zvyklí na to, že mají specializované aplikace, které mají jeden konkrétní účel,“ uvedl. Na doladění aplikace se podíleli.

Rozšíření aplikace Tečka slibovalo ministerstvo zdravotnictví už ke konci roku 2022. Na provoz a vývoj EZKarty dal resort podle vypsané zakázky asi padesát milionů korun.

Aplikace Tečka se přejmenuje, stát do ní dá 50 milionů

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám