Hlavní obsah

Dukovany lákají k zahnízdění vzácného sokola stěhovavého

Právo, Miroslav Homola
Dukovany

Na ventilačních komínech Jaderné elektrárny Dukovany ve výšce 120 metrů byly nainstalovány dvě budky pro vzácného sokola stěhovavého. Vzhledem k lokalitě jde nyní o nejlépe střežená hnízda proti vykradačům. V případě osídlení budou dravci pro elektrárnu přínosem, protože pomohou snížit množství nežádoucích holubů.

Foto: JE Dukovany

Horolezci připravují hnízdo k vytažení na komín dukovanské jaderné elektrárny.

Článek

Na instalaci dvou hliníkových budek pracovalo pět horolezců, kteří se v JE Dukovany specializují na výškové práce. Budky vynesli na nejvyšší ochoz ventilačních komínů. Naštěstí jim přálo počasí, bylo slunečno a bezvětří.

„Budky jsou na ochozu komínů připevněny tak, aby odolaly i nepříznivým povětrnostním podmínkám a aby k nim sokoli měli co nejsnadnější přístup. V nejbližší době plánuje elektrárna umístit na ochozy kamery a dění v budkách přenášet na svých internetových stránkách,“ uvedl k akci mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Podle ornitologa Václava Berana, který se Skupinou ČEZ dlouhodobě spolupracuje, byla v minulosti jižní Morava a Vysočina oblíbeným hnízdištěm sokolů. Pravidelně hnízdili například v údolí Jihlavy a Oslavy. I přes nedávný nárůst populace sokolů v mnoha částech ČR zůstává tento region stále neobsazen.

Foto: JE Dukovany

Horolezci upevňují hnízdo na ochozu komína ve výšce 120 metrů.

Foto: JE Dukovany

Takto vypadá hnízdo, kterému dávají ornitologové velkou šanci pro zahnízdění vzácného dravce.

„Od roku 2013 máme z okolí Dukovan jednotlivá pozorování sokolů, v letošním roce viděl kolega mezi obcemi Dukovany a Jamolice dokonce tři jedince. Naděje na zahnízdění je proto velká a velmi jsme uvítali nabídku ČEZ na umístění dvou budek na ventilační komíny. Doufáme, že brzy úspěšně vyvedou mladé,“ řekl Beran.

Sokol stěhovavý je vzácný druh dravce, letos na českém území hnízdilo kolem 80 párů. Ještě ve čtyřicátých letech minulého století byla populace sokolů na našem území stabilní, následně však zejména kvůli plošnému používání DDT došlo k prudkému úbytku hnízdících párů.

Sokol stěhovavý je tak velmi vzácným živočišným druhem. Paradoxně se mu daří vyvádět mláďata v průmyslových objektech, kde není rušen a kde nalézá dostatek potravy a místo pro zahnízdění ve výškách nad sto metrů.

Výběr článků

Načítám