Hlavní obsah

Důchodcům jednorázově 900 korun, shodla se koalice

Aktualizováno

Průměrná penze po letošním zvýšení v průměru o 200 korun příští rok vzroste jen o 40 Kč měsíčně. Důvodem je rekordně nízká inflace. Nízký růst penzí chce ale vláda důchodcům vynahradit vyšším jednorázovým příspěvkem ve výši 900 korun, řekla ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Sešli jsme se v rámci koalice a rozhodli se, že to musíme důchodcům kompenzovat. Ve Sněmovně je návrh 600 korun, rozhodli jsme se, že to okamžitě navýšíme o dalších 300 korun,” řekla v pátek Marksová. Příspěvek by měli důchodci dostat v únoru příštího roku.

Stát totiž zvýšení penzí v zákoně navázal na míru inflace a na třetinu růstu reálných platů. Inflace je ale nízká.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Původně se vláda letos v červnu dohodla na mimořádném příspěvku ve výši 600 korun. [celá zpráva]

Sněmovna odmítla zrychlené jednání

Opozici v Poslanecké sněmovně se ale návrh na jednorázový příspěvek nelíbí a v úterý ho odmítla projednávat ve zrychleném režimu. [celá zpráva]

Marksová nechce, aby se taková situace znovu opakovala.

„Ponesu na koaliční radu i vládu návrh, aby byla vláda v zákoně zmocněna k tomu zvýšit důchody, pokud se uvidí, že zase vyjdou nízko a bychom znovu museli jít tím bolestným legislativním procesem v Poslanecké sněmovně,“ řekla ministryně.

Dodala, že vláda takové zmocnění mívala v době sociálně-demokratických vlád.

Jednorázová kompenzace by se měla uhradit z uspořených výdajů v rozpočtu letošního roku.

Motivem k vyplacení jednorázového příspěvku byla skutečnost, že předchozí pravicový kabinet ODS, TOP 09 a LIDEM zpomalil valorizaci penzí a připravil tak důchodce o příjem, na nějž by měli nárok v případě, že by se důchody valorizovaly plně podle inflace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám