Hlavní obsah

Dryml podal trestní oznámení kvůli razii v nemocnici. Tajně mě nahrávali, tvrdí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátor a šéf soukromé Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml (SPOZ) v pondělí oznámil, že podal trestní oznámení kvůli sobotnímu zásahu policie v tomto zdravotnickém zařízení. Dryml také uvedl, že se jej policie pokoušela tajně nahrávat. Krajská mluvčí policie Ivana ježková uvedla, že královéhradecký krajský šéf Jan Švejdar nechá zásah prověřit.

Vladimír Dryml tvrdí, že ho policisté zkoušeli skrytě nahrávatVideo: Vlastimil Prouza, Právo

 
Článek

Policisté v pondělí odpoledne odpečetili nemocniční pokoj primářky, odkud po vylomení zámku v sobotu odnesli zdravotní dokumentaci jednoho z bývalých pacientů.

Senior nedávno zemřel, načež manželka vyslovila pochybnosti o manželově úmrtí a kontaktovala policii. Policisté zaštítění verdiktem Okresního soudu v Trutnově vtrhli v sobotu ráno do oddělení následné péče vrchlabské nemocnice. Dokumentaci odtud v podstatě násilím odnesli. [celá zpráva]

„Přišlo asi osm lidí z toho dva v uniformě a domáhali se vstupu na oddělení. Říkali, že mají zámečníka a dovnitř se stejně dostanou. V tu dobu jsem měla u diabetiků napíchané inzulíny a musela jsem jim okamžitě podat stravu, abych je neohrozila na životě. Nevěděla jsem, co mám dělat dříve,“ popsala policejní zákrok zdravotní sestra. Zákrok podle mluvčí královéhradecké krajské policie Ivany Ježkové probíhal naprosto v souladu s právními předpisy a s ohledem na pacienty. Policie prý v daném případě neměla jinou možnost.

Policie: O dokumentaci jsme žádali opakovaně

„Policie zasáhla po předchozím dvojím marném vyžádání dokumentace. Museli jsme proto požádat soud o povolení prohlídky nebytových prostor a pozemků,“ prohlásila Ježková. „Všechny úkony probíhaly po předchozí dohodě s personálem, tak aby pacienti nebyli ohroženi,“ dodává mluvčí.

Zákrok naopak považuje za naprosto nepřiměřený ředitel vrchlabské nemocnice a senátor za stranu SPOZ Vladimír Dryml. Policisté údajně měli šanci získat zdravotní dokumentaci zemřelého pacienta bez zbytečného humbuku zcela standardním způsobem jako v řadě podobných případů, kdy pozůstalí požadují přešetřit smrt příbuzného.

Byl to útok proti mně, tvrdí Dryml

„Oficiálně mne požádali o dokumentaci v pondělí. Jestli žádali někoho jiného, nevím, ale podobný úkon nemůže udělat třeba zdravotní setra,“ tvrdí Dryml považující policejní zákrok za skrytý útok proti své osobě.

„Bylo podáno trestní oznámení na některé představitele policie v souvislosti se zásahem,“ řekl Dryml, jehož policie opakovaně nadzvedla ze židle v pondělí odpoledne, kdy během vzájemného rozhovoru v ředitelově kanceláři pořizoval jeden z policistů bez předchozího upozornění skrytý záznam.

„Měl na boku záznamové zařízení a doslova partyzánsky všechno nahrával. Když byl odhalen, tak to přiznal s tím, že plnil pokyn nadřízených. Nevím, zda je něco takového v případě ústavního činitele, jímž kromě ředitele nemocnice jsem, vůbec možné. Musím to nechat právně prověřit,“ přiblížil Dryml.

Policie zásah prověří

Policie spolu se zásahem nevidí problém ani v případě videozáznamu pořízeného bez předchozího upozornění senátora Drymla. „Vše probíhalo v souladu s trestním řádem včetně dokumentace na videozáznam,“ odůvodňuje podle Drymla skandální postup policie Ježková. Prověřit policejní zákrok ve vrchlabské nemocnici plánuje i krajský ředitel policie Královéhradeckého kraje Jan Švejdar.

„Ředitel dal pokyn k prověření celého zákroku, aby byly vyvráceny pochybnosti o jeho korektnosti a oprávněnosti,“ sdělila Ježková. „Vše potvrzuje moje slova o policejním státě,“ kontruje Dryml.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám