Hlavní obsah

Druhá volba místopředsedy Sněmovny: Jediným kandidátem je Fiala

Novinky, zpe
Praha

Jediným adeptem na místopředsedu dolní komory je Petr Fiala z ODS. Novinářům to řekl šéf sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Nominace do druhé volby bylo možné podávat do pondělní desáté hodiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ODS Petr Fiala

Článek

„Mohu potvrdit, že volební komise do pondělní 10. hodiny, kdy byla lhůta, obdržela pouze jednu nominaci a je to nominace na pana poslance Petra Fialu, kterého navrhl klub ODS,“ sdělil Kolovratník.

Poslanci si už minulý týden na ustavující schůzi zvolili čtyři místopředsedy – Jana Hamáčka (ČSSD), Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomia Okamuru (SPD) a Vojtěcha Filipa (KSČM). Fiala jako jediný neuspěl.

Nepolíbili jsme prsten, glosovala ODS

ODS to glosovala se slovy, že nepolíbila prsten, a tak pro Fialu hnutí ANO nehlasovalo. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek následně jako důvod uvedl, že Fiala jako jediný nepožádal o podporu. V úterý se bude konat druhá volba.

Zda hnutí ANO Fialu napodruhé podpoří, je podle Kolovratníka předčasná otázka. „Vedení našeho klubu jednání vede dnes, zítra dopoledne budeme mít poslanecký klub a tam se dohodneme,“ řekl.

Přiznal, že pro Fialu minulý týden nehlasoval. „Právě z těch důvodů, že nebylo jednáno o podpoře. Pokud se od pana Faltýnka dozvíme, že k nějaké dohodě došlo, tak sám za sebe mohu říci, že rád pana předsedu Fialu podpořím,“ avizoval Kolovratník.

Reklama

Související články

Vondráček: Žádné válcování nebylo

Navzdory přesvědčení šesti sněmovních stran, že při hlasování je ANO, SPD a KSČM válcují, nově zvolený předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček (43) to odmítá....

Výběr článků

Načítám