Hlavní obsah

Drony a roboty, které vyvíjí Zemědělská univerzita, zaujaly armádu. Mohly by hledat miny na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikační drony a modulární nosiče, které vyvinulo pracoviště České zemědělské univerzity, zaujaly i ministerstvo obrany. Zájem má jak o malé drony Agronaut, tak o pásové roboty UniThor. Ty by se mohly využívat při hledání min na Ukrajině. Novinkám to potvrdil inženýr Petr Hnízdil z Prolabu.

Robot ForesThor na Future Forces Forum 2022Video: Roman Hnízdil / RHA

 
Článek

Robot UniThor je odvozený od lesnického ForesThoru, který byl vyvinut pro kultivaci ploch po nuceném kácení lesů napadených kůrovcem. Ukázalo se totiž, že kůrovcová kalamita je tak velká, že na ni lidské síly nestačí. Robot se dá používat jak k nové výsadbě, tak k mulčování nebo postřikům.

Zástupce ministerstva obrany zaujala jeho schopnost pohybovat se v obtížném terénu, protože má vysokou průchodnost, i nosnost 350 až 400 kg.

Navíc je modulární, všechny komponenty jsou od českých firem nebo od firem, které v působí v ČR. Cena je necelého půl milionu.

Foto: Roman Hrůza / RHA

Petr Hnízdil (vlevo) ukazuje zástupcům armády robot UniThor.

Robot se může řídit buď na dálku „jako RC modely“, řekl Hnízdil, ale mise může být naplánovaná anebo může působit autonomně za využití laserových dálkoměrných čidel LIDAR. V této oblasti nemá podle inženýra mnoho konkurentů

„Vyvinuli jsme speciální podvozek pro pásový dron Unithor, který by mohl sloužit jako nosič senzorů a čidel pro zjišťování minových polí na Ukrajině. Na Ukrajině je mnoho prostor zaminovaných,“ řekl Hnízdil a dodal: „Pokud je vezmou, bude jich potřeba dost.“

Podle něj je robot typickou ukázkou zařízení dvojího použití. „Je známým faktem, že nejlepší možné technologie jsou ty, které vychází z něčeho funkčního a prověřeného z jiného sektoru,“ dodal Hnízdil.

Od zemědělských dronů k vojenským

Prolab vyvinul aplikační drony Agronaut, které jsou určené pro cílenou aplikací různých postřiků na místech, kde jsou skutečně potřeba, v duchu precizního zemědělství. „Nahrazuje to celoplošné aplikace,“ řekl Hnízdil.

Popsal jejich uplatnění, které zaujalo armádu. Pole analyzuje pomocí multifunkčních kamer větší dron, třeba fakultou vyvíjený LocaThor, jehož data se stáhnout a předají menším aplikačním. „To je stejný princip jako v armádě,“ dodal Hnízdil.

Upozornil, že první krok je vlastně stejný jako u pozorovacích dronů, které sledují terén a pohyb v něm. Následně se pak nasadí aplikační drony, tak jako se v armádě pak mohou použít bojové.

Hníznil uvedl, o co má armáda zájem: „O menší drony, které mohou působit v hejnu, mají rojové chování.“ V roji může být jeden dron jako vedoucí influencer, který další, followeři, jen následují, vysvětlil, jakým směrem se ubírá vývoj.

Foto: ČZU

Robot ForesThor/UniThor

Zatímco aplikační drony létají nízko jen několik metrů nad terénem, DistribuThor, který by mohl shazovat munici, by měl létat v operační výšce 400 metrů. „Tam už nejsou vidět okem,“ uvedl Hnízdil.

Problémem podle něj není ani zvuk motoru, protože na bojiště je přece jen větší hluk. „Obáváme se jen prostředků radioelektronického boje,“ uvedl Hnízdil.

Řízení dronů i signál GPS lze rušit. U malých dronů však zatím není jasné, jak se vypořádat s hrozbou prostředků radioelektronického boje: „Inerciální navigace je složitá a drahá.“

Problémy však zatím jsou i s nasazením dronů k původnímu účelu. Brzdí je legislativa, které zakazuje něco z dronů vypouštět, neboť se nepočítalo s aplikačními drony.

Na změně podmínek provozu pracuje tým s Úřadem pro civilní letectví, protože aplikační drony létají dva až tři metry nad zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám