Hlavní obsah

Drahoš oznámil kandidaturu do Senátu a založil spolek Společně pro Česko

Novinky, Renáta Bohuslavová

Bývalý šéf Akademie věd ČR a poražený finalista z prezidentské volby Jiří Drahoš oznámil kandidaturu do Senátu v Praze 4. Kandidovat bude v rámci nově založeného spolku Společně pro Česko. O podpoře politických stran zatím vyjednává s hnutím STAN, KDU-ČSL, Piráty a zelenými.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Drahoš

Článek

„Beru Senát nejen jako prostor, kde je možno prosazovat věci, které vzniknou ve spolku, ale i hájit zájmy Prahy 4. Beru ho jako určitou pojistku demokracie. Mojí ambicí je kandidovat jako nezávislý kandidát,“ řekl Drahoš novinářům na tiskové konferenci.

Dodal, že o podpoře zatím vyjednává s demokratickými politickými stranami, jako jsou STAN, lidovci, zelení nebo Piráti.

„Když jsem se zhruba před rokem rozhodl pro kandidaturu na prezidenta, nedělal jsem to jen vzhledem k funkci jako takové,“ uvedl Drahoš k důvodům, proč chce i po neúspěchu v prezidentské volbě ve veřejné činnosti pokračovat.

„Od roku 1989 nám chybí vize. Mám vizi demokratického a svobodného státu, který je tady pro občany. Státu, který je založen na moderní vzdělané společnosti,“ dodal bývalý předseda Akademie věd ČR.

Apolitický spolek

Ke spolku Společně pro Česko uvedl, že by se měl zaměřovat na témata, která trápí občany. „Chceme být apolitický spolek a prosazovat naše myšlenky napříč politickým spektrem. Mám ambici věnovat se na plný úvazek spolku,“ uvedl Drahoš.

S ostatními členy chce vyjíždět i do regionů a vést tam debaty s lidmi a aktivizovat mladé lidi.

Zakládajícími členy spolku jsou kromě Drahoše ještě jeho šéf prezidentské volební kampaně Jakub Kleindienst i další kolega z kampaně Aleš Novák. Kdo konkrétně a jak bude jeho spolek financovat, Drahoš neuvedl, ale připustil, že jedná se sponzory z prezidentských voleb. „Zatím nic konkrétního podepsaného nemáme,“ doplnil Drahoš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Drahoš oznamuje kandidaturu do Senátu

Reklama

Výběr článků

Načítám