Hlavní obsah

Dovoleno. Tedy jen venku. Vlastně zakázáno. „Srozumitelný” vládní web sám neví, co platí

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový informační covidový web, který vláda začala připravovat na popud poslance TOP 09 Dominika Feriho a který začal fungovat koncem minulého týdne, způsobil některým živnostníkům zmatek. Jak se ukázalo během víkendu, sám stát zjevně neměl zcela jasno, jak interpretovat opatření, která přijal v boji proti šíření epidemie koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) s vládním zmocněncem pro IT a digitalizaci Vladimírem Dzurillou minulý týden ve čtvrtek prezentovali na sociálních sítích první náhledy systému, který by měl lidem jasně a hlavně srozumitelně prezentovat vládní opatření a restrikce, po jeho spuštění v pilotním provozu na adrese https://covid.gov.cz/ se někteří uživatelé nestačili divit.

Pokud si chtěl profesionální fotograf v sobotu ověřit, jaká omezení se něj vztahují, musel být zmaten. Když se totiž podíval na web dopoledne, dozvěděl se, že „fotografování je možné, a to i profesionálními fotografy uvnitř i venku”.

Jenže kdyby si na základě těchto informací mezitím domluvil zakázku na focení, mohl porušit vládní nařízení, neboť po poledni se již na webu dozvěděl, že profesionální fotografové mohou pracovat jen venku. „Není však možné fotit v ateliéru, jejich provoz je v rámci poskytování služeb zakázán,” uváděl web, ještě s doporučením, že ideálním místem na „rodinné focení” je listopadový, mnohde mlhavý a sychravý exteriér.

Ale ani v případě, že by fotograf vyměnil v dobré víře ateliér za plenér, příliš by si nepomohl. V sobotu večer se totiž na webu dozvěděl, že všechno je jinak a coby profesionál si prostě vydělat nemůže.

Věta: „Není však možné fotit v ateliéru, jejich provoz je v rámci poskytování služeb zakázán,” byla doplněna o další vysvětlující souvětí. „Není možné ani focení venku, protože takový účel cesty není uvedený jako výjimka ze zákazu volného pohybu,” objevilo se na webu.

Výklad se od té doby ustálil a profesionální fotografové tak tuší, že zakázky stále mohou přijímat pouze na svatební obřady, které se jako jediné fotografovat mohou.

Garantem webu je ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám