Hlavní obsah

Doufám, že muž prozřel. Ve stravování velím já, říká Zemanová

Posun ve vnímání diabetu vidí u svého muže první dáma Ivana Zemanová. Prezidenta, který je lehký diabetik, se snaží jinak směřovat, zejména ve stravě či sportování. Zemanová ve čtvrtek v Luhačovicích na Zlínsku zahajovala tradiční Diabetologické dny.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Manželka prezidenta Ivana Zemanová zahájila v Luhačovicích na Zlínsku tradiční Diabetologické dny.

Článek

„Doufám, že prozřel. Snažím se jeho stravu hlídat. Pokud mohu, tak tomu velím já, ale jak se říká, co oči nevidí, to srdce nebolí,” řekla Zemanová.

Prezident, který se nikdy netajil svou oblibou tradiční české kuchyně, má podle své ženy rád také některé druhy zeleniny. "Ne sice moc, ale jsou věci, které má rád. Nepokládala bych jídlo za hřích, jsou věci, které má dovolené a vyloženě zakázané, ale někdy, jak se říká, je taková ta dietetická chyba," podotkla Zemanová.

Také se snaží společně o plavání a chůzi. "To pěstujeme dvakrát třikrát týdně, pokud čas dovolí," řekla Zemanová.

Víno má rád, dobrou slivovici neodmítne

Potvrdila, že prezident má rád bílé víno. "Když je mu nabídnuta dobrá slivovice, tak ji neodmítne," dodala první dáma, která si uvědomuje škodlivost prezidentova kuřáctví. "Já jsem však, bohužel, taky kuřák," poznamenala.

Cukrovka je podle ní nebezpečná i v tom, že jako každá nemoc, která nebolí, může být podceňována. "Většinou se jí člověk začne věnovat, až je léčba nevyhnutelná," uvedla Zemanová, která kongres diabetologů zahajovala v Luhačovicích poprvé. K lázeňskému městu má však blízký vztah, navštěvuje ho často.

Počet diabetiků dále poroste

Diabetologické dny v Luhačovicích se konají letos již padesátým rokem. V zemi je podle profesora Jaroslava Rybky, který kongres zakládal, asi 850 000 diabetiků, dalších 250 000 lidí o nemoci neví. U cukrovky je důležitá prevence.

"Je to zákeřná choroba, která nenápadně začíná, může však mít závažné komplikace," podotkl Rybka. Za deset let vzroste podle jeho odhadů počet diabetiků ještě o 25 procent.

"Bude těžké změnit životní styl, své děti zatím spíš kazíme, mají spoustu sladkostí, je to levné a dostupné," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám