Hlavní obsah

Dotace na sociální služby více lůžek nepřinesly, konstatoval NKÚ

Dotace na rozvoj sociálních služeb, které vyplatilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v letech 2017 až 2019, nemohly významně zlepšit dostupnost pobytových lůžek, kritizuje ve zprávě zveřejněné v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kromě nízkých cílů ministerstvu vytkl některá pochybení, která rozdělování peněz provázela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Kontrola NKÚ se zaměřila na dva programy určené na zvyšování kapacit pobytových zařízení sociálních služeb, zlepšení kvality jejich služeb či podporu mobility. Celkem v nich bylo na investice do sociálních služeb vyčleněno 5,9 miliardy korun.

Kontrola odhalila nedostatky u obou programů. „MPSV u jednoho z nich stanovilo cíle tak, že u části z nich nebude možné vyhodnotit, co peníze přinesly, v jiném případě zase stanovené cíle byly nastaveny tak, že nemohly významně zlepšit situaci,” uvádí NKÚ. Ministerstvo podle něj také v několika případech nedodrželo vlastní podmínky pro proplácení dotací.

NKÚ: Stát dává miliardy na zlepšení vody. Zhoršila se

Domácí

Jedním z cílů dotačních programů bylo posílení ubytovací kapacity sociálních zařízení. MPSV plánovalo vytvořit 605 nových lůžek. V době schvalování programu přitom bylo v Česku téměř 92 000 neuspokojených žádostí o umístění na lůžka v sociálních zařízeních. „U takto nízko stanoveného cíle bylo od začátku možné předpokládat, že dostupnost pobytových lůžek se významně nezlepší,” kritizuje NKÚ.

Výhrady mají kontroloři také ke způsobu, jakým ministerstvo posuzovalo projekty k podpoře. U jednoho z programů resort stanovil ukazatele efektivnosti, které však při hodnocení nebral v úvahu. V jiných případech chyběla pro některé postupy jednotná a ověřitelná pravidla, tvrdí NKÚ

Samoživitelka neotálela, s alimenty jí pomohl stát

Domácí

Kontroloři dále zjistili, že MPSV vyplatilo příjemcům maximální dotaci před dokončením podpořených projektů, kdy ještě nebyly známy skutečné výdaje. Stalo se tak u dvou ze 12 prověřovaných projektů. „U jednoho z projektů to pak v praxi znamenalo, že MPSV zaplatilo o téměř jeden a půl milionu korun více, než ve skutečnosti mělo,” uvádí NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám