Hlavní obsah

Dostál se chystá skončit s politikou

Právo, ada, nig, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejpopulárnější český politik, ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), má už o své politické budoucnosti jasno. Po příštích volbách politiku pověsí na hřebík a chce se věnovat psaní a divadelnímu režírování. Kandidovat do Sněmovny už nebude, byť by ho jeho mateřská stranická organizace v Olomouci ráda měla opět v čele volební listiny.

Článek

"Ať už budu zdravý, nebo ne, kandidovat už nechci," řekl Právu Dostál, jehož zdravotní stav se v posledních dnech zkomplikoval. "Mám za sebou sedmadvacet chemoterapií a ještě mě jich nad plán čeká osmnáct a kromě toho budu muset podstoupit ozařování," dodal.

Tento pátek nastupuje v brněnské nemocnici na novou chemoterapii, jejíž druhotné účinky budou pro jeho způsob života mnohem nepříznivější než u první série. Nezbytná je proto, že metastázy v jeho játrech se při první chemoterapii nepodařilo zničit a zhruba třetina jich zůstala.

Dostál Právu přiznal, že už teď je na tom po páteční chemoterapii tři dny tak bídně, že si někdy klade otázku, k čemu to je vlastně dobré. Úřaduje i se zvýšenou teplotou, protože - jak řekl - je strašně rád, že vůbec může do práce chodit.

V posledních týdnech ho navíc trápí pooperační cukrovka, kvůli které si musí píchat čtyřikrát denně inzulín. Slinivku má totiž stále zasaženou následky zhoubného nádoru a těžké operace.

Znechucení z politických poměrů

Největší roli v jeho rozhodování skončit s politikou sehrála nemoc a pak také znechucení z politických poměrů. V politice mu vadí počínání některých poslanců, ať už z vlastní strany, nebo z opozice, kteří se podle něj víc starají o sebe než o to, kvůli čemu byli zvoleni.

"Já už fakt nemám sílu klepat se strachy, jestli na hlasování o některém mém zákoně, který je potřebný, přijdou všichni soc. dem. poslanci, anebo kvůli jejich absenci spadne často několikaletá práce pod stůl již ve výboru," postěžoval si.

O atmosféře ve vládě naopak mluví s uznáním. Podle něj je nový premiér Jiří Paroubek sice nekompromisní, jako býval Miloš Zeman, ale dokáže přijmout i jiný názor, pokud ho oponent přesvědčí, že je správný. "Když se ale pro něco rozhodne, pak vyžaduje stoprocentní loajalitu a nasazení," tvrdí o premiérovi Dostál.

Dealeři takzvaných zázračných léčivých

Přiznává, že stejně jako někteří poslanci mu vadí i to, že se na něj kvůli jeho nemoci snaží nabalit i různí dealeři takzvaných zázračných léčivých přípravků, kteří by mu rádi vnutili své preparáty a pak se jeho jménem oháněli ve svém dalším byznysu. "Jsou to takové hyeny, které si člověk musí držet pěkně daleko od těla," svěřil se.

O své nemoci však nechce příliš hovořit a na otázku, jak se cítí, s humorem sobě vlastním odpovídá: "Dejte s tím už pokoj, mám pocit, že Dostálovu rakovinu vidím všude. Otevřu lednici, vidím ji tam, otevřu knížku, a je tam taky."

Velmi vážné, ne beznadějné

"Metastázy v játrech jsou vždycky velmi vážné. Záleží na tom, kde jsou uloženy a kolik jich je," řekl Právu ve středu profesor Pavel Klener, přednosta 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a přední český onkolog.

"Chemoterapií se však dají do značné míry zlikvidovat. Je tedy naděje, že chemoterapie významným způsobem pomůže. Metastázy v játrech, pokud už jednou částečně ustoupily, tak je naděje, že mohou ustoupit i podruhé. Opakuji ale, že znamenají vždy velmi vážný zdravotní stav, který však není beznadějný," řekl Klener.

Reklama

Související témata:

Související články

Dostál je v umělém spánku

Ministr kultury Pavel Dostál, který ve středu podstoupil těžkou, šestihodinovou operaci, je od té doby udržován v umělém spánku. "Podle sdělení Ústřední...

Dostál se probral z umělého spánku

Ministr kultury Pavel Dostál se téměř po týdnu od operace slinivky břišní probral z umělého spánku. "Pan ministr byl odpojen od dýchacího přístroje, dýchá...

Dostál: můj nový nález je vážný

Optimistické předpovědi, že jednašedesátiletému ministru kulturu Pavlu Dostálovi vyoperovaný zhoubný nádor na slinivce břišní nenapadl žádné další orgány,...

Dostálův stav se náhle zhoršil

Zdravotní stav ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD), který bojuje s rakovinou, se zhoršil a je opět hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici....

Výběr článků

Načítám