Hlavní obsah

Dopravu na východě Česka komplikují sněhové jazyky, ve středních Čechách holomrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mrazivé počasí a sníh v pondělí ráno komplikují zejména ve východních oblastech České republiky dopravu. Na Moravě a ve Slezsku se tvoří sněhové jazyky a silničáři v souvislosti s nízkými teplotami upozorňují, že za této situace klesá účinnost soli.

Kolona mezi Kozmicemi a Hlučínem na OpavskuVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Neobvyklou podívanou pak slibují podmáčená pole, na něž se před pár dny rozlily řeky a na kterých zůstala stát voda. Potenciální přírodní kluziště tak vznikla i na netradičních místech.

Tisíce lidí z východní části Opavska dorazily v pondělí do práce nebo do školy s velkým, mnohdy i více než dvouhodinovým zpožděním.

Kvůli náledí na silnici zůstávala auta v příkopech, uzavřena musela být kvůli navátému sněhu i železniční trať mezi Budišovem nad Budišovkou a Vítkovem.

Teploty spadnou až k –20. Mrazy hned tak neodezní

Počasí

Největší problém byl na Hlučínsku, kde již tak špatné jízdní podmínky zkomplikovala porucha osobního automobilu, jemuž zřejmě zamrzly brzdy na mostě přes řeku Odru v Ostravě-Petřkovicích.

Auto zůstalo na mostě stát a během několika desítek minut se vytvořila asi desetikilometrová kolona, která začínala už za obcí Kozmice na Opavsku.

„Čeká se na odtahovou službu,“ potvrdila poruchu auta mluvčí policie Eva Michalíková.

Moravskoslezské silnice byly sice se zvýšenou opatrností sjízdné, na řadě z nich ale byla vrstva nového sněhu.

V celém kraji se stala řada nehod, například mezi již zmíněnými Kozmicemi a Hlučínem skončilo v příkopu osobní auto, ve Stěbořicích na Opavsku a také v Liptani na Bruntálsku havarovaly autobusy. U Studénky na Novojičínsku došlo ke srážce dvou nákladních aut.

Kvůli rozmarům počasí musela být v pondělí uzavřena silnice I. třídy mezi městy Fulnek a Hradec nad Moravicí pro vozidla těžší než 3,5 tuny.

Voda tekoucí z polí zamrzá na silnicích

Se sněhem na silnicích se řidiči mohou setkat i v lesních úsecích na Vysočině.

V Čechách jsou komunikace vesměs holé a vymrzlé. Ve středních Čechách vládnou holomrazy.

Teplota prudce poklesla k –10 stupňům Celsia a voda, která se rozlila z rozvodněných řek do blízkých luk a polí, na nich nyní zamrzá. To je i případ míst v okolí toku Jizery.

Jezera vzniklá rozlitím Jizery zamrzlaVideo: Radek Plavecký, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám