Hlavní obsah

Doplatky na zdravotní pomůcky rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická krize a rapidní růst cen velmi negativně ovlivňují i trh se zdravotnickými pomůckami. U těch, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, je cena zastropovaná zákonem. Jsou to například inkontinenční pleny, ale i berle, vozíky pro handicapované a další ortopedické pomůcky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

A výrobci i distributoři nyní bijí na poplach: náklady na výrobu zdravotnických pomůcek nyní strmě rostou, cena však zůstává na úrovni, za kterou se mnohdy životně důležité nástroje nevyplatí podle firem ani prodávat, ani vyrábět. Firmy žádají zvýšení stropu až o desítky procent.

To by ale znamenalo přímé ohrožení dostupnosti těchto prostředků pro pacienty. Na některé pomůcky, které byly dříve hrazeny z pojištění, si už teď musí doplácet. „Vnímáme to jako velké ohrožení pacientů v ČR, řadě z nich hrozí nedostupnost zdravotnických prostředků. Budou se zvyšovat doplatky, vím například o výrobci slepeckých holí, který chce stáhnout své výrobky z našeho trhu, protože je to pro něj ne­únosné,“ řekl Právu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Kdy žádat o změnu zdravotní pojišťovny

Finance

Žádají nižší DPH i vyšší příspěvek

„Navrhujeme jednorázově zvýšit platbu za zdravotnické prostředky z veřejného zdravotního pojištění, navýšení o patnáct procent podpořila i pacientská rada. Chceme také snížit DPH u zdravotnických prostředků, která je 21 procent, po Dánsku nejvyšší v Evropě,“ dodal Krása. Na neúnosnou situaci upozornila Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků (CzechMed).

Vnímáme to jako velké ohrožení pacientů, řadě hrozí nedostupnost prostředků
Václav Krása, rada postižených

„Pokud se nic nezmění, musíme očekávat, že v příštím roce dojde k omezení dostupnosti některých zdravotnických prostředků. Již dnes se výrobci musí rozhodovat, které výrobky vyřadit z nabídky a přesunout na jiné trhy, protože jsou jejich úhrady v ČR pod hranicí výrobních nákladů,“ upozornil prezident asociace Miroslav Palát.

„Udržení širokého spektra výrobků zdravotnických prostředků nebude možné. Budeme usilovat o zachování dosavadních dodávek, ale aktuálně dostupné portfolio zdravotnických prostředků bude možné jen v případě, že se podaří navýšit prodejní ceny v řádech desítek procent,“ varuje Palát.

Podle tzv. cenového předpisu, který zavedlo pro regulaci cen zdravotnických pomůcek ministerstvo zdravotnictví, mohou jejich ceny meziročně růst pouze o čtyři procenta, do podzimu loňského roku to byla procenta tři. Jak Právu řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob, cenová regulace má bránit skokovému růstu cen.

Zdražování pociťuje 94 procent Čechů. Více než třetina velmi silně, ukázal průzkum

Ekonomika

Ale ačkoliv sami dodavatelé uznávají, že cenový strop je na tomto trhu potřeba, zároveň upozorňují na výjimečnost si­tuace.

„Suroviny, ze kterých vyrábíme, zaznamenaly od začátku letošního roku nárůst v desítkách procent, energie nebo dopravní náklady se pak zvýšily na více než dvojnásobek. V žádném případě nechceme strašit pacienty, ale tato situace je prostě výjimečná,“ řekl Právu Jan Civín, manažer české pobočky společnosti Hartmann-Rico, jednoho z největších evropských výrobců zdravotnických pomůcek.

Dodavatelé nyní jednají s ministerstvem zdravotnictví, podle Civína ale zatím jednání nemají konkrétní výsledek. To potvrdil i mluvčí Jakob. „Ministerstvo zdravotnictví i v letošním roce vede jednání týkající se nárůstu vstupů, se kterým se výrobci zdravotnických pomůcek potýkají. Nicméně dopady na jednotlivé typy zdravotnických prostředků nejsou shodné a nelze je jednoduše zohlednit při regulaci. Proběhla již jednání, na kterých je problematika cenové a úhradové regulace řešena komplexně,“ řekl Právu.

Ceny zdravotnických prostředků v ČR stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv, ten však nemůže sahat do cenové regulace stanovené ministerstvem.

„SÚKL si je dobře vědom obtížné ekonomické situace, ve které se nyní nacházejí výrobci a dodavatelé zdravotnických prostředků, avšak není oprávněn rozhodovat o výši meziročního navýšení jejich cen,“ řekla Právu mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám