Hlavní obsah

Dominikáni se zámečku nevzdali, podali opět žalobu

Právo, Jakub Svoboda

Dominikánský řád chce opět po soudu, aby mu vrátil bývalou budovu tzv. zámečku v Řevnicích, kde sídlí tamní základní umělecká škola (ZUŠ). Po schválení církevních restitucí před třemi lety přitom klášter dominikánů podobnou žalobu na určení vlastnictví zámečku stáhl a obyvatelé Řevnic se domnívali, že od nároků ustoupil.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Řevnický zámeček, ve kterém nyní sídlí základní umělecká škola.

Článek

Jak se však nyní ukázalo, nestalo se tak. Na konci loňského roku místní pobouřila zpráva, že dominikáni chtějí budovu ZUŠ, do které denně dochází téměř pět set dětí, opět vrátit. Dominikánský řád se v minulosti už několikrát začal domáhat vrácení řevnického zámečku poté, co o jeho vlastnictví přestal navenek usilovat.

Už v červenci 1990 tehdejší provinciál dominikánů a současná hlava katolické církve v České republice, kardinál Dominik Duka napsal vedení Řevnic, že jeho řád kazatelů-dominikánů je připraven se budovy včetně přilehlých pozemků zřeknout ve prospěch kulturní instituce řízené městem. Kopii tohoto dopisu má Právo k dispozici.

Dukova podmínka splněna

Dukova podmínka byla splněna, v budově zámečku sídlí základní umělecká škola. Zámeček podle ministerstva kultury přešel na město Řevnice s nabytím účinnosti zákona o obcích v květnu 1991, dominikáni to ale nyní žalobou zpochybňují.

Další významné dějství letité dominikánské ságy se odehrálo až při nedávném schvalování církevních restitucí. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) v listopadu 2012 přesvědčovala ve Sněmovně poslance k přijetí zákona o církevních restitucích mj. slovy: „Vyplacená náhrada za nevydatelný majetek propočtená na 59 miliard není žádný dar církvím. Církvím se vyplatí částka za jejich původní majetek, který zůstane v držení současným vlastníkům. Jde o nemocnice, sociální ústavy a jiné objekty či pozemky ve vlastnictví krajů, obcí nebo soukromých osob, například Nemocnice Valtice nebo Nemocnice Na Františku. Také jde o zámek Řevnice a další.“

Hanáková to přitom interpretovala jako jasnou součást široké dohody s církvemi. O pár dní později ale vyšlo najevo, že 5. listopadu 2012, tedy tři dny před přijetím zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, zažaloval Klášter dominikánů Praha u Okresního soudu Praha-západ město Řevnice o vydání ­zá­mečku.

„Kardinál Duka je přesvědčen, že vše bude urovnáno ke spokojenosti obou stran a bude se dále postupovat cestou, kterou vymezuje přijatý (restituční) zákon,“ tlumočil tehdy Právu Dukovu reakci na dění kolem řevnického zámečku mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Finanční náhrady církvím až 100 miliard

Ministerstvo kultury tehdy současně uvedlo, že dominikáni na vrácení řevnického zámečku nemají nárok, protože se na tuto nemovitost vztahuje část z finanční náhrady 59 miliard za bývalý církevní majetek, který nelze vrátit. Náhrada církvím se má vyplácet celkem 30 let navýšená o inflaci. Celkově by mohla dosáhnout výše až 100 miliard korun.

Po schválení církevních restitucí dominikánský klášter žalobu na určení vlastnictví řevnického zámečku stáhl a poslední tři roky žili lidé v třítisícových Řevnicích v klidu v přesvědčení, že zámeček nezpochybnitelně patří městu a stovky dětí o místo, kam docházejí na nejrůznější kroužky, nemohou přijít.

Obyvatelům Řevnic řád dominikánů nic vzít nechce a respektuje historicky nastalé skutečnosti
Benedikt Mohelník, provinciál dominikánů

Z omylu je ale dominikáni znovu vyvedli loni v prosinci. Podle provinciála dominikánů Benedikta Mohelníka by měl soud posoudit, jak má být otázka všech sporných nemovitostí v Řevnicích, tedy nejen zámečku, vypořádána podle restitučního zákona.

Současně však tvrdí, že stejně jako vedení města dominikáni preferují dohodu bez zásahu soudu.

„Žaloba byla podána pouze s ohledem na dikci zákona, který stanovuje konečnou lhůtu na konec roku 2015. Obyvatelům Řevnic řád dominikánů nic vzít nechce a respektuje historicky nastalé skutečnosti. Naopak zájmem řádu dominikánů, který je už dnes majitelem řady nemovitostí v obci, je přirozený rozvoj města, a proto s jeho představiteli otevřeně komunikuje, aby se otázka historických řádových pozemků vyřešila ve vzájemné dohodě,“ napsal Mohelník Právu.

Provinciál: K soudu nemusí dojít

Po dosavadních jednáních s vedením Řevnic má provinciál „oprávněnou naději, že k soudnímu řízení vůbec nebude muset dojít“.

Co však bude dominikánský klášter po městu požadovat za to, že se zámečku – nyní již doopravdy – vzdá, už Mohelník neuvedl. Současně odmítl, že by dominikáni postupovali v rozporu s prohlášením České biskupské konference a zástupců řeholních řádů ze začátku prosince.

Biskupové a představení řádů se přitom oficiálně jednomyslně usnesli, že budou bojovat pouze o zemědělské pozemky, které stát navzdory blokačnímu paragrafu v zákoně o půdě převedl na obce až od roku 2006.

Starosta Řevnic Tomáš Smrčka (ANO) Právu sdělil, že město s argumentací dominikánů v žalobě nesouhlasí a podá proti ní odpor. Nicméně i on podle svých slov na základě prvních společných jednání věří, že se městu podaří s klášterem mimosoudně dohodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám