Hlavní obsah

Dokumentární porota MFF Karlovy Vary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošního vítěze Soutěže dokumentárních filmů na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, které se účastní 16 snímků, vybere pětičlenná porota v čele s významným představitelem lotyšské kinematografie Brunem Aščuksem. Jsou v ní uznávaní odborníci na poli dokumentárního filmu z Ruska, České republiky a USA.

Foto: Milan Haluška
Článek

Předseda poroty Bruno Aščuks (Lotyšsko)

Vystudoval v Leningradu Institut kultury a Divadelní, hudební a filmový institut. Od poloviny 80. let působil v řadě vedoucích funkcí různých kulturních institucí. Pracoval jako tajemník Svazu lotyšských filmařů, vedoucí filmového a divadelního odboru Lotyšské akademie kultury, šéfredaktor filmového časopisu Oskars, jako předseda platformy Baltic Films, generální ředitel National Film Centre a producent a distributor nezávislé produkční společnosti Centrums.

Členové  poroty

Alexander Gutman (Rusko)

Vystudoval moskevský VGIK (1978) a od roku 1971 je činný jako režisér, kameraman, scenárista a producent ve studiích dokumentárního filmu v Leningradu (později v St. Peterburgu - Alexander Film Atelier), Rostovu, Moskvě a Helsinkách.

Během své třicetileté filmařské činnosti vytvořil více než 50 dokumentů, z nichž nejvíc ocenění získal snímek Fresky (2002). Ve svých dílech se věnuje sociální a politické problematice Ruska a okolních národů. Jako pedagog působí na univerzitách v Evropě a USA.

Miroslav Janek (Česká republika)

Začínal jako amatérský filmař a fotograf. V roce 1980 emigroval do USA, kde se věnoval (někdy společně s manželkou, střihačkou Toničkou) zejména dokumentární tvorbě.

Od poloviny 90. let točí opět ve své vlasti. Jako kameraman a režisér zachycuje nevšední osudy obyčejných lidí, ale i kulturní akce ve snímcích Sedum deset Nečtiny (1993), Nespatřené (1996, oceněno na festivalech v Karlových Varech, Lipsku a Sao Paulu), Barokní opera (1997), Previanti (1999) a Nachové plachty (2001).

Ruth Maderová (Rakousko)

Vystudovala režii na Filmové akademii ve Vídni a působila jako asistentka režie a vedoucí castingu v oblasti hraných filmů a reklam.

Upozornila na sebe krátkým hraným filmem Gfrasta (1999), za nějž získala Cenu Maxe Ophülse. Její následující krátký snímek Null Defizit byl uveden v sekci Cinéfondation na MFF v Cannes 2001. V celovečerním hraném debutu Struggle (Boj, 2003), který byl uveden na řadě festivalů (Cannes, Karlovy Vary, Gijón, Bratislava, Kyjev), využila své dokumentaristické znalosti i osobní zkušenosti.

Dennis West (USA)

Vystudoval University of Illinois. Jako filmový teoretik a kritik publikoval v mnoha odborných filmových časopisech, jako jsou Film Criticism a Jump Cut. Během 80. let nejvíc přispíval do filmového čtvrtletníku Cineaste, kde působil i jako spolueditor.

Byl členem porot na řadě filmových festivalů (v Mar del Plata, Valladolidu, Seattlu, Londýně, Mannheimu-Heidelbergu, a v Montrealu). Současně přednášel o filmu na univerzitách v USA a v Latinské Americe.

Nyní je profesorem na katedře divadla a filmu a na katedře cizích jazyků a literatury na University of Idaho.

Související témata:

Výběr článků

Načítám