Hlavní obsah

Dohoda ve sporu o Slovanskou epopej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražští radní v pondělí podpořili uzavření dohody o ukončení soudního sporu o vlastnictví cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej. S metropolí se soudí jeden z malířových dědiců John Mucha. Rada schválila smlouvy s tím, že Mucha stáhne žalobu a začnou společné přípravy na vzniku centra pro umístění epopeje. Spolu s ní by měla být vystavena i rodinná sbírka Muchových dědiců.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovanská epopej.

Článek

První schválená smlouva se týká ukončení soudního sporu, druhá pak budoucí spolupráce. Spor mezi městem a Johnem Muchou trvá roky.

Malířův příbuzný ho nejprve prohrál, ale Nejvyšší soud věc následně vrátil na začátek a v roce 2020 Mucha u prvoinstančního soudu uspěl.

Po odvolání města měl případ příští týden znovu řešit Městský soud v Praze, podpisem schválených smluv má celý spor skončit.

Spolek pro Slovanskou epopej: Praha se umístěním díla do podzemí Savarinu vystavuje riziku soudních sporů

Domácí

O tom, v jakých prostorách bude, radní zatím nerozhodli, od loňska město jedná s firmou Crestyl o umístění v připravovaném projektu Savarin u Václavského náměstí.

S umístěním v Savarinu nesouhlasí Spolek pro Slovanskou epopej, jednou z jeho zakladatelek spolku je i malířova vnučka Jarmila Mucha Plocková. Spolek avizoval, že je připraven obrátit se i na soud.

Významný cyklus Slovanská epopej tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín však nestanovil.

Pražští zastupitelé předloni schválili zápůjčku pláten Moravskému Krumlovu, kde budou k vidění do roku 2026.

Muchova vnučka je připravena se soudně bránit proti umístění epopeje do podzemních prostor v Savarinu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám