Hlavní obsah

Dodávka letounů pro českou armádu je ohrožena

Novinky, Oldřich Danda, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Plnění slibu, že Armáda ČR bude v budoucnosti disponovat třemi velkokapacitními letadly An-70, který byl dán spojencům NATO na pražském summitu, je ohroženo. Armáda by měla totiž tato letadla získat od Ruska v rámci umořování ruského dluhu vůči ČR. Ruská armáda však váhá, zda vůbec letadla Antonov An-70 zakoupí.

Foto: Jana Soukupová

Loňské vystoupení skupiny Paradox v kempu Trhovky

Článek

Rusko zaprvé nemá peníze a zadruhé jeho armáda již jeden druh velkokapacitních letadel využívá, a to Il-76 a jeho modifikace. Podle prvního náměstka ruského ministra průmyslu, vědy a techniky Alexandra Brindikova problém An-70 je v mnohém spojen s tím, že během vývoje postupně opouštělo své počáteční zařazení letadla střední třídy a stále více zaujímalo místo letadla Il-76.

"Rusko si nemůže dovolit dvě letadla v jedné třídě," uvedl Brindikov minulou středu na setkání s novináři. "Každé řešení vyžaduje zdroje. Pokud bychom jich měli dnes dostatek, neměli bychom problémy s An-70. Ale mít dvě letadla v jedné třídě, to je velmi nákladné," řekl Brindikov.

To, že Rusové zatím antonovy nechtějí do své výzbroje, potvrdil i konkurs na nákup letadel střední třídy vypsaný v dubnu tohoto roku ruskou armádou. An-70 se jej nezúčastnil, protože přešel ze střední třídy do těžké. Uvedl to zástupce hlavního velitele ruského letectva Dmitrij Morozov.

Na nákup nejsou peníze

Když ruské ministerstvo obrany odmítne nákup An-70, nezíská nic ani AČR, protože v nynější situaci armádní reformy by na přímý nákup neměla peníze. "ČR jde o to, aby získala tuto přepravní kapacitu, a fakt je takový, že jiným způsobem než formou splátek ruského dluhu nemáme šanci se k těm letadlům dostat, protože prostě nejsou peníze," řekl Právu Andrej Čírtek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Dodal, že z ruské strany nikdo oficiálně nepotvrdil dohady o tom, že by se An-70 neměla stát splátkou ruského dluhu. "Čekáme, až se ozvou Rusové, pak se začne dojednávat kontrakt," uvedl Čírtek s tím, že za českou stranu bude vyjednávat státní podnik Letecké opravny Malešice a za ruskou stranu společnost Rosoboronoexport.

V rámci odblokovávání ruského dluhu čeští letci již získávají vrtulníky Mi-24v.

Odpověď v nedohlednu

Program An-70 Rusko realizuje společně s Ukrajinou na základě mezistátních dohod z let 1993 a 1999. Rusko přitom financuje 72 procent a Ukrajina 28 procent nákladů. Samotný vývoj je již dokončen a čeká se jen na vyhotovení projektu přípravy výroby.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimír Putin a Leonid Kučma 2. května při svém setkání v Jaltě ve společném prohlášení uvedli, že pokládají za nutné dokončit projekt přípravy výroby An-70. "Rusko již nemálo investovalo do tohoto projektu a chtělo by, aby byl dokončen," řekl tehdy Putin.

Zároveň však zdůraznil, že je třeba si včas zjistit odbyt této výroby, kdo a za jakých podmínek bude letadlo kupovat. Jestli mezi kupci bude i ruská armáda, která AČR následně postoupí tři stroje An-70, je hlavně pro českou stranu zatím otázkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám