Hlavní obsah

Dobrý konec: Rusa z Prahy už banka nešikanuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští a běloruští klienti ČSOB obdrželi po vpádu Ruska na Ukrajinu e-mailovou výzvu, ve které jsou vybízeni k doložení trvalého pobytu v ČR. Pokud se osobně do banky nedostaví a potvrzení o trvalém pobytu nedoloží, bude jim účet zrušen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pobočka ČSOB

Článek

Stejná výzva přišla před několika týdny i osmdesátiletému Rusovi, jehož identitu redakce zná, říkejme mu Ivanov. V Česku působil ve firmě, která dovážela knihy v ruštině, žije zde již dvacet let, má u nás trvalý pobyt a pobírá český důchod, přesto se stal pro banku podezřelým.

„Trvalý pobyt mám v Česku od roku 2000. Zhruba stejně tak dlouho mám i účet u ČSOB. Když mi přišel e-mail s touto výzvou, bylo to pro mě velké překvapení,“ řekl Právu Ivanov.

Trvalý pobyt i účet mám v Česku dvacet let. Výzva přijet osobně byla pro mě překvapení
pan Ivanov, klient, tč. v Rusku

Momentálně je však v Rusku, kde se léčí z těžkého covidu, a do Česka se nemá jak vrátit, takže požadavek banky vnímal spíš jako šikanu, protože není oligarcha, nepere podezřelé peníze a Putinův režim nepodporuje.

Odletět měl z Ruska do Prahy i se svou manželkou 7. dubna. Kvůli ruské invazi a zrušení leteckého spojení s Ruskem to ale nebylo možné.

Když se v květnu banky opakovaně ptal, proč je třeba trvalý pobyt v ČR doložit osobně, nedostalo se mu konkrétní odpovědi.

S Putinem nemají nic společného, ale jejich pas dráždí

Domácí

„Můj přítel Čech v Praze se šel zeptat přímo do banky. Bylo mu řečeno, že je to nařízení a že s tím nemůžou nic dělat. Na ten účet mi chodí jenom český důchod, takže banka ví, odkud ty peníze jsou,“ popsal Ivanov.

Paradoxně nestačila dlouhá historie klienta u banky a ani návrh bance, že jí pošle dokumenty elektronicky.

„Všechny dokumenty, které po mně banka vyžaduje, mám u sebe v Rusku. Nemám je jak dostat do Prahy. Originály ve fyzické podobě prostě dodat nemůžu. Je to naprosto absurdní situace, vždyť banka všechny potřebné dokumenty o mně už eviduje, ale teď jsem kvůli Putinovi pro banku podezřelý Rus a podle toho se tak ke mně chová,“ postěžoval si ruský penzista.

Banka ustoupila

Podle mluvčí ČSOB Michaely Průchové je banka, kvůli nařízení EU, omezena v poskytování plné škály služeb klientům z Ruska a Běloruska. „Bez jakýchkoli omezení mohou být nadále obslouženi pouze ruští a běloruští státní příslušníci s trvalým pobytem nebo s úředně ověřeným potvrzením k trvalému pobytu v zemích EU či osoby s bydlištěm v Rusku nebo Bělorusku se státní příslušností státu EU,“ řekla Právu Průchová. To vše pan Ivanov splňuje.

Rus ze sankčního seznamu má zákaz nakládat s hotelem v Mariánských Lázních

Domácí

Podle mluvčí ČSOB by však mohl využít plnou moc, díky níž by pověřil vyřízením případu svého českého přítele. S ověřením u ruských notářů by neměl být problém. „Dokumenty by měly být ověřeny apostilou, tedy vyšším ověřením, které se k dokumentům přiloží. Měly by být taky řádně přeloženy do češtiny, pak by banka v Česku takto ověřené dokumenty měla přijmout bez problémů,“ řekla Právu notářka Klára Svobodová. To potvrdila i mluvčí ČSOB.

Pan Ivanov se poté, co se o případ začalo zajímat Právo, s bankou znovu spojil. „Poslal jsem jedné paní v bance skeny dokumentů a poprosil ji, zda by mohla tyto dokumenty porovnat s těmi, které už v bance evidují. Doklady ověřila a řekla, že je to tedy nakonec takto v pořádku. Až budu v Praze, mám se jen v bance zastavit, abychom celý případ formálně uzavřeli,“ uvedl Ivanov.

Na situaci ho nejvíc mrzí několikatýdenní zbytečná tahanice s bankou. „Že bych přišel o účet, mě ani tolik nemrzelo. To bych nějak vyřešil. Víc mě mrzí, že se tu kvůli Putinovi rozmáhá rusofobie,“ uzavřel pan Ivanov.

Reklama

Výběr článků

Načítám