Hlavní obsah

Dobeš kvůli libereckému šampionátu podal trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš podává v souvislosti s loňským lyžařským šampionátem v Liberci trestní oznámení na neznámého pachatele. Vadí mu nevypořádané dluhy po mistrovství a to, že dosud nebyl odhalen a potrestán jediný viník. Úřad to v úterý uvedl na svém webu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš

Článek

Výsledky kontroly u ministerstva pochybnosti o přípravě a realizaci akce.

„Tyto informace mohou vést až k závěrům, že v některých případech došlo k naplnění skutkové podstaty některých trestných činů. Trestní oznámení na neznámého pachatele odesílá ministr Josef Dobeš na Okresní státní zastupitelství Liberec,“ uvádí na webu mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

Dobešovo ministerstvo navíc vyzvalo likvidátora šampionátu, aby neprodleně učinil kroky vedoucí k vyhlášení insolvence.

Dobeše podle Kubovičové vedlo k razantnímu kroku zejména to, že dosud nikdo neprokázal vůli provést ohledně kontroverzního mistrovství konkrétní kroky a že nebyl nalezen a potrestán jediný viník zodpovědný za kritický stav.

Dva muži již obviněni

Organizátoři mistrovství dluží celkem 108 miliónů korun bez penále. Dobeš chtěl původně navrhnout vládě, aby stát z dluhu zaplatil 50 miliónů korun. Dalších 25 miliónů měl zaplatit Liberec. Ministr však návrh nakonec z jednání vlády stáhnul. Již dříve hovořil o tom, že chce na organizátory podat trestní oznámení.

V souvislosti s mistrovstvím policie již obvinila dva muže. Údajně společně zadali zakázku za 24,2 miliónu korun předem vybrané firmě, a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Podle protikorupční policie bude asi stíhaných nakonec víc.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo loni od 18. února do 1. března. Z veřejných zdrojů mířily na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 miliónů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 miliónů. Náklady na organizací mistrovství světa činily přes 623 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám